Какво се случи на сесията през май: бежанци, Унгария, Брекзит 

 
 

Споделете тази страница: 

Предстоящите преговори за Брекзит, положението в Унгария и преместването на бежанци в ЕС бяха в центъра на вниманието на пленарната сесия в Страсбург през май.

Страните от ЕС, които първи посрещат мигрантите от Близкия Изток и Средиземноморието, не могат да бъдат оставени сами, заявиха депутатите и призоваха държавите да изпълнят поетите задължения за поемане на част от бежанците, пристигнали в Италия и Гърция.


Депутатите констатираха „сериозно влошаване на положението с принципите на правовата държава и демокрацията“ в Унгария и призоваха за започване на процедура, която може да лиши временно страната от някои от правата й като членка на ЕС.


В дебат за срещата на Европейския съвет на 29 април за Брекзит депутатите приветстваха единната позиция на държавните ръководители преди започването на преговорите с Лондон, но също така поискаха реформи в ЕС.


Абонатите на онлайн стрийминг услуги ще имат достъп до предлаганите филми или телевизионни сериали и когато пътуват в други страни от ЕС - това определят нови правила, които ще влязат в действие в рамките на година.


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направи обръщение пред Парламента за положението в Сирия, кризата с мигрантите и нуждата от сътрудничество за решаване на проблемите на световно ниво.


Във връзка с отбелязването на Международния ден срещу хомофобията депутатите разискваха преследването на хомосексуални мъже в Чечения. В резолюцията си Парламентът призова за незабавно разследване от страна на руските власти.


Всяка година в ЕС се разхищават 88 млн. тона храни, което е екологичен и социален проблем. Депутатите искат изхвърляните храни да намалеят с 30% до 2025 г. и с 50% до 2030 г. спрямо нивото от 2014 г.


За втори път депутатите отхвърлиха предложения от Европейската комисия черен списък на страните, в които има опасност от пране на пари. Този документ произтича от списък, изготвен от международна работна група, но Парламентът смята, че ЕС трябва да има независима и автономна процедура за определяне на спорните страни.


Общо 821 уволнени служители на Nokia във Финландия ще получат помощ за намиране на работа, след като ЕП одобри отпускането на около 2,6 млн. евро европейски средства.


Трябва да се обърне внимание на отрицателните последствия от глобализацията и да се разпределят по-добре ползите от нея, заявиха депутатите по време на дебат, в който бяха повдигнати въпроси за натиска върху работните заплати, заетостта и социалните стандарти. Прочетете за някои от решенията, които Парламентът е взел в последно време по въпроси, свързани с глобализацията.