Награда „Сахаров“ за 2017 г.: кои са номинираните 

 
 

Споделете тази страница: 

Имената на борците за правата на човека, номинирани за наградата „Сахаров“ на ЕП, са вече известни. Носителят за 2017 г. ще бъде обявен на 26 октомври.

Номинираните (отляво надясно): Асия Биби, Аура Чавес, С. Демирташ и Ф. Юксекдаг; долу: опозиция във Венецуела, Давит Исак, Пиер Мбонимпа 

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи.

Депутатите представиха своите номинации за 2017 г. на съвместно заседание на парламентарните комисии по външни работи и развитие и подкомисията по права на човека на 2 октомври.

 

Номинираните за 2017 г. са:

Асия Биби (Асия Норийн) е пакистанка, осъдена на смърт през 2010 г. заради християнската си вяра. Въпреки че изпълнението на присъдата е отложено от Върховния съд в страната за неопределен период от време, нейният живот остава под заплаха. Номинирана е от ЕКР.

„Нейното поведение в затвора през всичките тези години е най-доброто доказателство, че тя има достойнството на защитник на правата на човека, изправена пред най-тежка участ“, заяви Ана Фотига (ЕКР, Полша) на заседанието на 2 октомври. „Очакваме с нетърпение Върховният съд да я оневини с окончателната си присъда“.

 

Аура Лолита Чавес е член на организация на езиковата общност киче в Гватемала, която се бори за природните богатства и правата на местните хора от разрастването на различни индустрии. Тя е била подложена на заплахи. Номинирана е от групата на Зелените/ЕСА.

Моли Скот-Кейто (Зелени/ЕСА, Великобритания) описа дейността на бившата учителка и на нейната организация в защита на коренното население и в подкрепа на маргинализирани общности. „Чрез дейността и думите си тя защитава живота“, каза г-жа Скот-Кейто. Флоран Марселези (Зелени/ЕСА) подчерта трудното положение на хората, които се борят за опазване на природата: „Според организацията Global Witness през 2015 г. всяка седмица са били убивани по трима защитници на околната среда“.

 

Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг са съпредседатели на прокюрдската Демократична партия на народите в Турция. Те са арестувани през ноември 2016 г. по обвинения, свързани с тероризма, след като техният депутатски имунитет бе вдигнат. Номинирани са от групата на ЕОЛ/СЗЛ.

„Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг символизират репресиите, които се случват днес в Турция - репресии, които засягат близо 150 000 души, включително много магистрати“, посочи Мари-Кристин Вержиа (ЕОЛ/СЗЛ, Франция). Тя припомни, че като кюрди двамата се борят за правата на малцинствата и че техният депутатски имунитет е отнет през май 2016 г., месеци преди опита за преврат.

 

Демократичната опозиция във Венецуела включва Националното събрание и неговия председател Хулио Борхес, както и всички политически затворници, изброени от неправителствената организация „Форо пенал“, представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечея, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес. Както посочи ЕП в резолюция през април, ситуацията във Венецуела се влошава сериозно по отношение на демокрацията и правата на човека в обстановка на растяща политическа и социална нестабилност. През 2015 г. политическите затворници и опозицията във Венецуела са финалистите за наградата „Сахаров“. Номинирани са от ЕНП и АЛДЕ.

„Смела група студенти и политици се бори ежедневно за свободата на Венецуела“, каза Хосе Игнасио Салафранка (ЕНП, Испания). Връчването на наградата на демократичната опозиция в страната би било „възможност да покажем, че сме ангажирани с принципите на демокрацията и правата на човека в Латинска Америка“, добави Беатрис Бесера (АЛДЕ, Испания). Тя припомни също така, че сред политическите затворници във Венецуела има поне 20 европейци.

 

Давит Исак е гражданин на Швеция и Еритрея, драматург, журналист и писател. Той е арестуван от еритрейските власти през 2001 г. по време на политически репресии. Оттогава той е в затвора, без да е бил съден, а за последно е бил видян през 2005 г. През 2009 г. Давит Исак е сред финалистите за наградата „Сахаров“. Номиниран е от С&Д, Сесилия Викстрьом и още 46 депутати.

Елена Валенсиано (С&Д, Испания) посочи, че г-н Исак е бил арестуван заедно с 20 други журналисти заради призиви за демократични реформи и вече е прекарал над 16 години в затвора „без повдигнати обвинения, без съдебен процес, без правна защита, без контакт с неговото семейство“. „Той прояви смелост, като говореше истината пред диктатурата в страната си, бореше се срещу несправедливостите, защитаваше правата на човека, свободата на мисълта и изразяването (...) Направете така, че неговата борба да не бъде забравена“, призова Сесилия Викстрьом (АЛДЕ, Швеция)

 

Пиер Клавер Мбонимпа е активист за правата на човека от Бурунди. Той е задържан в Бурунди през 2014 г., преживява опит за убийство през 2015 г. и сега живее в Белгия. Номиниран е от ЕСПД.

„Той защитаваше правата на хвърлените в затвора, тъй като и на него някога му бяха предявени изфабрикувани обвинения без съдебен процес. Имаше смелостта да осъди сериозните нарушения на правата на човека, да защити страната и народа си, да рискува всичко“, каза Фабио Касталдо (ЕСПД, Италия).

Как се избира носителят на награда "Сахаров" 

Процедурата

 

Номинации могат да бъдат правени от отделна политическа група или от поне 40 депутати от различни групи в ЕП. Комисиите по външни работи и развитие в ЕП определят трима финалисти на база на номинациите, а след това лидерите на политическите групи в ЕП и председателят на ЕП избират лауреата за годината.

 

През 2016 г. тя бе присъдена на Надя Мурад и Ламия Башар - две млади жени, застъпващи се за правата на своята язидска общност  в Ирак, подложена на насилие от терористите от ИДИЛ.

 

Какво предстои

Комисиите по външни работи и развитие ще гласуват на 10 октомври, за да определят тримата финалисти за наградата.

 

Носителят ще бъде избран на 26 октомври, а церемонията по награждаването е предвидена за 13 декември в Страсбург.

Материалът е обновен след заседанието на 2 октомври 2017 г. с повече подробности за номинираните.