Брекзит и отражението му върху Ирландия 

 
 

Споделете тази страница: 

Парламентът настоява, че в хода на преговорите за Брекзит трябва да се вземат предвид последиците за Ирландия и особено за мира в Северна Ирландия.

Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, са разделени от 500-километрова граница. Тя скоро може да стане външна граница на ЕС в резултат от британския референдум през 2016 г. Как това ще се отрази на движението през границата и на живота на хората от двете й страни е важен въпрос, който трябва да получи отговор в преговорите за Брекзит.

 

Ограничаване на неблагоприятните последици за Ирландия

 

Непосредствено след задействането на процедурата за оттегляне на Великобритания от ЕС през март 2017 г. Парламентът изрази загриженост за отражението върху хората, живеещи в северната и южната част от Ирландия. Депутатите подчертаха, че е важно да се запази в сила мирното споразумение, сложило край на десетилетия на сблъсъци в Северна Ирландия и одобрено от гласоподавателите от двете части на острова през 1998 г.

 

Очаква се Ирландия да бъде държавата членка, която ще бъде най-силно засегната от Брекзит, и затова Парламентът призовава да се направи всичко възможно, за да се намали отрицателният ефект.

 

Въпросът за границата

 

Позицията на Парламента е, че трябва да се избегне затрудняване на движението на хора и стоки през ирландската граница. Това искане бе формулирано от депутатите още в резолюцията през април 2017 г. и бе повторено в друга резолюция, която бе гласувана в пленарна зала на 3 октомври.

 

След две десетилетия относителен мир в Ирландия наблюдателните кули и военните бариери по границата са останали в миналото, а десетки хиляди хора преминават всеки ден от едната страна на острова в другата. Нито Ирландия, нито Обединеното кралство не са част от Шенгенското пространство, но между двете държави съществува споразумение за свободно придвижване.

 

Пациентите от южната част на острова пътуват за радиооблъчване на север, а болни деца от Белфаст отиват в Дъблин за сърдечни операции. Около една трета от млякото, което се произвежда в Северна Ирландия, се преработва в Република Ирландия, а 40% от пилешкото месо, произведено на юг, се преработва на север от границата.

 

Бирата „Гинес“ се прави в Дъблин, но пресича границата, за да се бутилира, и след това се връща обратно на юг, за да се изпрати за износ. На острова функционира общ пазар на електричество, а от мирното споразумение през 1998 г. единен туристически орган рекламира Северна Ирландия и Република Ирландия като места за посещение.

 

„Няма да позволим Ирландия да страда“

 

В реч пред депутати от ирландския парламент в Дъблин на 21 септември координаторът на ЕП за Брекзит Ги Верхофстад посочи, че „тази граница създаде хаос, омраза и насилие. Да я сведем до линия на картата беше ключово постижение“. Той добави, че „ние няма никога да позволим Ирландия да страда от британското решение за напускане на ЕС“.

 

Всички хора, родени в Северна Ирландия, имат право на ирландско гражданство, а това означава и на гражданство на ЕС. В резолюцията, която Парламентът одобри на 3 октомври, се подчертава, че „никакви пречки и затруднения“ не трябва да възпират хората в Северна Ирландия да упражняват правото си на гражданство на ЕС. Парламентът също заявява, че е необходимо специално решение за предотвратяване на ограничаването на движението през границата.

 

Европейският съюз е заявил, че иска да види напредък по три теми, преди да започне дискусии за бъдещите си отношения с Великобритания. Тези теми са правата на гражданите, уреждането на финансовите задължения и Ирландия. До момента липсва достатъчен напредък в преговорите, заявиха депутатите на 3 октомври. Споразумението за напускане на ЕС изисква одобрението на Парламента.

 

Прочетете повече за Брекзит и ролята на Европейския парламент.