Награда „Сахаров“: депутатите определиха финалистите за 2017 г. 

 
 

Споделете тази страница: 

Опозицията във Венецуела, журналистът Давит Исак и активистката за правата на малцинствена общност в Гватемала Аура Лолита Чавес ще си оспорват награда „Сахаров“ за 2017 г.

Финалистите за награда "Сахаров" (отляво надясно): Аура Лолита Чавес, демократичната опозиция във Венецуела и Давит Исак 

Финалистите за наградата на ЕП за защитници на правата на човека бяха определени на 10 октомври чрез гласуване на парламентарните комисии по външни работи и развитие. Лауреатът ще бъде избран от лидерите на политическите групи и председателя на ЕП на 26 октомври.

 

Аура Лолита Чавес е член на организация на езиковата общност киче в Гватемала, която се бори за запазването на природните богатства и правата на местните хора от разрастването на индустрии като добива на полезни изкопаеми и дървесина, енергетиката и земеделието. Тя е била подложена на заплахи заради дейността си.

 

Давит Исак е гражданин на Швеция и Еритрея, драматург, журналист и писател. Той е арестуван от еритрейските власти през 2001 г. по време на политически репресии. Оттогава той е в затвора, без да е бил съден, а за последно е бил видян през 2005 г. През 2009 г. Давит Исак също е бил сред финалистите за наградата „Сахаров“.

 

Демократичната опозиция във Венецуела включва Националното събрание и неговия председател Хулио Борхес, както и всички политически затворници, изброени от неправителствената организация „Форо пенал“, сред които са Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечея, Лорен Салех, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес. Както посочи ЕП в резолюция през април, ситуацията във Венецуела се влошава сериозно по отношение на демокрацията и правата на човека в обстановка на растяща политическа и социална нестабилност. През 2015 г. политическите затворници и опозицията във Венецуела също са били финалисти за наградата „Сахаров“.

 

Другите номинирани за наградата бяха пакистанката Асия Биби, осъдена на смърт заради християнската си вяра, бившите депутати в Турция Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдаг и активистът за борбата на човека в Бурунди Пиер Клавер Мбонимпа. Прочетете повече за номинираните.

 

Следващи стъпки

 

На 26 октомври Председателският съвет на Парламента, включващ лидерите на политическите групи и председателя на ЕП, ще определят кой ще е носителят на награда „Сахаров“ за 2017 г. Наградата, състояща се от грамота и парична сума от 50 000 евро, ще бъде връчена на церемония в Европейския парламент в Страсбург на 13 декември.

 

Наградата „Сахаров“

 

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров. През 2016 г. нейни носители станаха Надя Мурад и Ламия Башар от езидската общност в Ирак, подложена на гонения и насилие от терористите от ИДИЛ.

Каква е процедура за избор на носителя на награда "Сахаров"