EYE 2018: „Европа има нужда от свежи идеи повече от всякога“ 

 
 

Споделете тази страница: 

На 1-2 юни 8 000 млади европейци ще обсъждат бъдещето на Европа по време на младежката конференция EYE в Страсбург. Научете повече за тях от нашата инфографика.

Запознайте се с участниците на EYE 2018 

По-малко от година преди европейските избори през май 2019 г. EYE ще предложи на младите хора възможности за дебати, семинари и срещи с хора, определящи политиката на ЕС. Доклад с основните идеи, формулирани в дискусията, ще бъде предоставен на депутатите през юли.

 

Основните теми на конференцията са:

 

  • Богати и бедни: призив за справедлива подялба
  • Сигурност и опасност: как да преживеем бурни времена
  • Разделени и заедно: борбата за една по-силна Европа
  • Млади и стари: в крак с дигиталната революция
  • Местно и глобално: да защитим нашата планета

 

Пред участниците ще говорят бившият френски президент Валери Жискар д‘Естен, носителите на наградата „Сахаров“ на ЕП Ажи Башар и Денис Муквеге, еврокомисарят за социалните въпроси Мариане Тейсен и бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис.

 

В писмо до младите хора, които ще се включат в конференцията, председателят на ЕП Антонио Таяни заяви: „Европа се нуждае от свежи идеи повече от всякога. Европейските избори ще се проведат през май 2019 г. на фона на икономическо възстановяване, но с упорито висока младежка безработица. Само с реален ангажимент от страна на европейските граждани, и особено на младите, в които така вярваме, можем да преодолеем предизвикателствата на променящата се икономика, миграцията и промените в климата“.

 

Открийте повече информация за EYE 2018 и за фотоконкурса, вдъхновен от темите на конференцията.