Дебат за състоянието на ЕС: какво е свършено, какво предстои 

 
 

Споделете тази страница: 

На 12 септември ще се проведе дебатът за състоянието на ЕС, който разглежда постигнатото и посоката на развитие на Европа. Включете се в дискусията.

Годишният дебат за състоянието на ЕС осигурява прозрачност и отчетност за работата на европейските институции 

Събитието, което можете да гледате на живо, е възможност за депутатите да изслушат отчет за работата на Европейската комисия и да обсъдят плановете за бъдещето. Дебатът тази година е последният преди следващите европейски избори през май 2019 г. и избора на нов състав на Комисията.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще открие дебата в 10 часа българско време с изявление, представящо анализ на свършеното досега и очертаващо плановете до края на мандата. След това думата ще вземат депутатите, които ще изложат своята гледна точка за приоритетите на ЕС.

Сред темите, засегнати на дебата през 2017 г., бяха плановете за обща отбрана, сигурността, миграцията, международната търговия, социалното равенство, укрепването на бюджета и процеса на вземане на решения в ЕС. Прочетете за дискусията преди година в съобщението за медиите.

Отразяване на живо

Можете да проследите дебата на живо онлайн на нашия уебсайт или на уебсайта на EbS на всеки един от 24-те официални езика на ЕС.

Във Facebook

Дебатът ще бъде излъчван на живо във Facebook на 12 септември.

Какво споделят депутатите

Нашето онлайн приложение EP Newshub позволява да следите какво казват депутатите в ЕП в социалните медии по тази и други теми.

В Twitter

На нашия профил в Twitter ще можете да получавате актуална информация около дебата на български език. Включете се в дискусията с хаштага #SOTEU.

Аудиовизуални материали

В нашия мултимедиен център ще бъдат достъпни снимки и видеоматериали от и свързани с дебата.

Ролята на Парламента

Основните цели на дебата за състоянието на ЕС са осигуряването на прозрачност и отчетност в работата на европейските институции. Дебатът се провежда всяка година по време на първата пленарна сесия през септември.

Като единствената пряко избирана институция на ЕС Парламентът действа като гласът на хората на европейско ниво. По време на изборите през 2014 г. избирателите за пръв път имаха възможност да повлияят директно на избора на председател на Европейската комисия. Тази промяна засили ролята на Парламента в определянето на политическия дневен ред в ЕС.

През май 2019 г. стотици милиони европейци ще изберат своите нови представители в Европейския парламент и ще се произнесат кой да ръководи Европейската комисия. Прочетете повече за предстоящите избори.

Включете се

Следващите европейски избори ще определят посоката на развитие на ЕС за години напред. Ако искате да помогнете за разпространението на посланието за тяхното значение, посетете нашия уебсайт „Този път ще гласувам“.