Темите на изминалата сесия: емисии от коли, онлайн филми, Румъния 

 
 

Споделете тази страница: 

В началото на октомври Парламентът прие норми за по-чисти автомобили и повече европейски филми онлайн и обсъди проблемите с върховенството на закона в Румъния.

От 2030 г. новите автомобили в ЕС следва да отделят 40% по-малко емисии въглероден диоксид в сравнение с 2021 г. съгласно предложенията на Парламента. Депутатите също така искат поне 35% от продаваните автомобили да бъдат електрически или хибридни.

Бяха одобрени нови правила за аудиовизуалните медии в ЕС, които целят да защитят децата от неподходящо съдържание и да стимулират създаването на европейски продукции.

Депутатите анулираха отпускането на 70 млн. евро предприсъединителна помощ на Турция, като посочиха, че страната не е спазила условието за осъществяването на напредък в гарантирането на върховенството на закона, демокрацията, правата на човека и свободата на медиите.

Румънското правителство трябва да зачита независимостта на съдебната власт и да избягва мерки, които могат да отслабят борбата с корупцията, заявиха депутатите в пленарен дебат.

В дискусия за бъдещето на Европа естонският министър-председател Юри Ратас призова за единство, но не и еднообразие. Той подчерта, че Европа е изправена пред много предизвикателства, които изискват общи решения.

Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви в пленарната зала, че едно бъдещо разширяване на ЕС би било важно не само за страните от Западните Балкани, но и за стабилността и конкурентоспособността на цяла Европа.

Засилването на сътрудничеството между страните в ЕС за оценяване на ползите от нови лекарства и медицински технологии получи подкрепа от Парламента. Според авторката на позицията на ЕП Соледад Кабесон Руис то ще бъде от полза и за индустрията, и за пациентите.

Депутатите одобриха правила, които улесняват конфискацията на имущество, придобито чрез престъпна дейност, във всички точки от ЕС.

Беше приет и регламент за премахване на географските ограничения за съхраняване и обработка на данни, които не съдържат лична информация.

По време на дебат за агенцията на ООН за палестинските бежанци бяха отправени критики към решението на САЩ да преустанови финансирането.