Дебат за европейските избори: водещият кандидат Манфред Вебер 

 
 

Споделете тази страница: 

Манфред Вебер е кандидат за председател на Европейската комисия. Той ще вземе участие в дебата на живо на Евровизия, който ще се състои в Парламента на 15 май.

Манфред Вебер е номиниран от Европейската народна партия (ЕНП). Той е от Германия и е на 46 години. Завършва инженерна специалност в Университета по приложни науки в Мюнхен през 1996 г., след което основава и управлява консултантска фирма до 2014 г.

През 2004 г. Манфред Вебер е избран за депутат в Европейския парламент, а през 2014 г. става председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Дебатът между кандидатите в Парламента

Европейските политически партии предлагат кандидати за поста на председател на Комисията преди изборите на 23-26 май. Водещият кандидат, номиниран от Съвета и събрал мнозинство от гласовете в Парламента, ще бъде избран за председател на Европейската комисия с гласуване на евродепутатите.

Тази система бе използвана за пръв път през 2014 г. при избирането на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Дебатът между водещите кандидати в Европейския парламент е възможност за тях да представят своите позиции по широк спектър от въпроси. Той ще се проведе на 15 май от 22 часа българско време.

Редът, в който кандидатите ще говорят, бе определен с жребий.

Някои политически партии са номинирали повече от един кандидат за председател на Комисията, но всички са посочили само един кандидат, който да ги представлява на дебата.

Манфред Вебер