Споделете тази страница: 

Статии 

INTRO Sakharov        

Младата пакистанка Малала Юсафзай бе обявена за носител на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2013 г. заради борбата си за правото на момичетата на образование. На 22 октомври пък активистката за права на човека от Мианмар Аун Сан Су Чи получи своята награда 23 години след присъждането й. Отличието се връчва всяка година от Европейския парламент на изключителни личности, които се изправят срещу потисничеството и нетолерантността.

Малала Юсуфзай по време на изказването си в пленарната зала на ЕП        

Шестнайсетгодишната пакистанка Малала Юсуфзай отправи емоционален призив за подкрепа за образованието на момичетата в речта си при получаването на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2013 г. Тя заяви на церемонията в Страсбург на 20 ноември: „Въпреки бедността, липсата на свобода, страха и тероризма има надежда, защото ние всички тук сме обединени, за да помогнем на тези деца, да говорим от тяхно име, да предприемем действия“.

Барбара Лохбилер, председателка на подкомисията по права на човека в ЕП        

Правата на човека винаги са били на челно място в ценностите, отстоявани от Европейския парламент. Вече 25 години той присъжда наградата „Сахаров“ на смели личности по целия свят, защитаващи каузата на свободата. Разговаряхме по случай годишнината от учредяването на наградата с председателката на подкомисията по права на човека в ЕП Барбара Лохбилер (Зелени/ЕСА, Германия).

Статии 

Malala Yousafzai, a 16-year-old Pakistani girl who survived a Taliban attack, is pictured in The Hague, the Netherlands, on Sept. 6, 2013. ©ISOPIX        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Пакистанската защитничка на правото на образование за момичетата Малала Юсуфзай е тазгодишният лауреат на Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Това стана ясно след днешното решение на Председателския съвет (съставен от председателя на ЕП и лидерите на всички политически групи). Тя ще бъде поканена да получи наградата на церемония в Страсбург на 20 ноември.

Депутатите приветстваха със ставане на крака Аун Сан Су Чи в пленарната зала на Европейския парламент        

Лидерът на опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чи най-накрая получи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, която й бе присъдена от Европейския парламент преди 23 години. "Това е страхотен момент, който бе чакан от цяло поколение във Вашата страна (Мианмар), но също така и в Европа", заяви председателят на ЕП Мартин Шулц по време на церемонията на 22 октомври в Страсбург.

Лого на наградата "Сахаров" на ЕП        

Белоруските политически затворници Алес Беляцки, Едуард Лобау и Микола Статкевич, американецът Едуард Сноудън, който направи разкритията за дейността на тайните служби в САЩ, и пакистанката Малала Юсафзай, която се бори за правото на момичетата на образование, са финалистите за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2013г. Носителят ще бъде определен от председателя на ЕП Мартин Шулц и лидерите на политическите групи на 10 октомври, а церемонията по връчването е планирана за 20 ноември.

Наградата „Сахаров“ помага да се привлече вниманието към нарушения на правата на човека по целия свят и да се подчертае смелостта на всички онези, които се борят упорито срещу тиранията и потисничеството. Носителите на наградата получават медийно внимание, което оказва натиск за промени и подпомага тяхната кауза. Вижте на нашата интерактивна карта кои са били отличени досега и откъде произхождат те.

Статии 

Плакат за наградата "Сахаров"        

Младо момиче от Пакистан, протестиращи от Турция, политически затворници в Беларус, Русия и Етиопия, медийна кампания и човекът, разкрил как властите в САЩ следят Мрежата, са номинираните от депутати в ЕП тази година за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Техните имена бяха представени на съвместно заседание на 16 септември на комисиите по външни работи и развитие и на подкомисията по права на човека. Носителят на наградата ще бъде избран през октомври.

Видеоклип с носителите на наградата        

Наградата "Сахаров" удостоява изключителни личности, които се противопоставят на нетърпимостта, фанатизма и потисничеството. По подобие на Андрей Сахаров, всички лауреати на тази награда са пример за смелостта, която се изисква при отстояване на правата на човека и свободата на изразяване.