Споделете тази страница: 

Статии 

Плакат на кампанията за наградата "Сахаров" за 2014 г.        

Гинекологът Денис Муквеге от Демократична република Конго, лекуващ жертви на сексуално насилие, получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент за 2014 г. Решението на лидерите на политическите групи и председателя на Парламента бе обявено на 21 октомври. Наградата, която цели да отличи борбата на личности и организации за правата на човека и за основните свободи, бе връчена официално на 26 ноември в Страсбург.

Интервю с д-р Денис Муквеге, носител на наградата "Сахаров" за борбата си срещу сексуалното насилие в Демократична република Конго        

Носителят на наградата „Сахаров“ за 2014 г. Денис Муквеге говори на 26 март пред парламентарната подкомисия по права на човека за предстоящите избори в Демократична република Конго и за смелостта на жените-жертви на сексуално насилие. „Когато се замисля за бъдещето на Конго, не мога да си го представя без приноса на тези жени активистки, които са преживели зверства“, заяви той в интервю след заседанието. „Всеки път когато има зло в обществото, то трябва да се мобилизира, за да се бори с него“.

Денис Муквеге по време на речта си в Европейския парламент        

„Женските тела са се превърнали в истинско бойно поле, а изнасилването се използва като инструмент на войната“, заяви доктор Денис Муквеге от Демократична република Конго при получаването на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент на 26 ноември в Страсбург. Той бе избран за лауреат на наградата на ЕП заради това, че е посветил живота си на хилядите жертви на групови изнасилвания и брутално сексуално насилие в конфликта в страната си.

Календар 
  • 23 септември 2014 г.: Официално представяне на номинираните 
  • 7 октомври 2014 г.: Обявяване на тримата финалисти 
  • 21 октомври 2014 г.: Обявяване на носителя на наградата за 2014 г. 
  • 26 ноември 2014 г.: Церемония по награждаването в Страсбург  

Статии 

Денис Муквеге ©BELGA_ANP COMM_SVEN TORFINN        

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2014 г. се присъжда единодушно на гинеколога Денис Муквеге за борбата му за защита на жените, решиха лидерите на политическите групи в ЕП и председателят на Парламента на 22 октомври. Другите финалисти също получиха признание от политическите групи: при обявяването на решението г-н Шулц подчерта, че то не е насочено срещу украинското движение "Евромайдан" и че представители на движението ще бъдат поканени на награждаването на 26 ноември в Страсбург.

Инфографика: Процесът на избор на носител на наградата "Сахаров"        

От 1988 г. насам Европейският парламент отличава защитници на човешките права в целия свят с наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Вижте от нашата инфографика каква е процедурата и как се избира носителят всяка година.

Денис Муквеге        

"Надяваме се да се намерят решения срещу използването на изнасилването като инструмент на войната, дори като военна стратегия", заявява носителят на наградата „Сахаров“ за 2014 г. Денис Муквеге. От години д-р Муквеге лекува жертвите на сексуално насилие в Демократична република Конго въпреки опасността за себе си и семейството си. На 26 ноември той ще получи наградата на ЕП, отличаваща борци за правата на човека. Разговаряхме с него преди церемонията в Страсбург.

Финалистите тази година са протестното движение в Украйна, лекарят Денис Муквеге (в средата) и активистката Лейла Юнус (вдясно) ©BELGA        

Протестното движение Евромайдан в Украйна, гинеколог, грижещ се за жертви на изнасилване, и активистка за правата на човека в Азербайджан са финалистите за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2014 г. Те бяха селектирани измежду всички номинирани на 7 октомври от парламентарните комисии по външни работи и развитие. Носителят на наградата ще бъде определен на 16 октомври* от лидерите на политическите групи в Парламента. Церемонията по награждаването е планирана за 26 ноември.

Статии 

Илюстрация за наградата "Сахаров" за 2014 г.        

Номинираните за наградата „Сахаров“ на Европейския парламент ще бъдат представени официално на 23 септември на общо заседание на комисиите по външна политика и развитие и подкомисията по правата на човека. Имената вече са известни – прочетете по-долу повече за това кои са те и гледайте заседанието от 17:15 часа българско време. През октомври ще бъде определен носителят на наградата, отличаваща допринеслите за укрепване на правата на човека.

25 години с наградата „Сахаров“ се удостояват вдъхновяващи борци за свобода на мисълта. Как се номинират и избират лауреатите и кой бе Сахаров?
       

Наградата "Сахаров" удостоява изключителни личности, които се противопоставят на нетърпимостта, фанатизма и потисничеството. По подобие на Андрей Сахаров, всички лауреати на тази награда са пример за смелостта, която се изисква при отстояване на правата на човека и свободата на изразяване.

Инфографика: Процесът на избор на носител на наградата "Сахаров"        

От 1988 г. насам Европейският парламент отличава защитници на човешките права в целия свят с наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Вижте от нашата инфографика каква е процедурата и как се избира носителят всяка година.