Споделете тази страница : 

Статии 

Бежанци на път от Унгария към Австрия,  ©Tibi Szabados/"Csak" egy Gyerek ("Само" дете)        

Стотици хиляди души – жертви на войни, бедност и безскрупулни трафиканти, търсят сигурност и по-добър живот в Европа. Растящият брой на мигрантите и бежанците на границите на ЕС прави все по-належащо преосмислянето на миграционната политика в Европа. Европейският парламент настоява за формулирането на ясен подход, включващ по-добро сътрудничество между страните-членки, споделяне на отговорността и засилване на борбата с трафика на хора.

Интеграция на бежанците: преодоляване на препятствията        

Проблемите с миграционните потоци към Европа в последните години и изпадането в неизвестност на хиляди деца бежанци, пристигнали на европейска територия, показват ограниченията на настоящата система за предоставяне на убежище в ЕС. На 9 март депутатката Сесилия Викстрьом ще представи пред комисията по граждански свободи своя доклад за нещата, които трябва да се променят в европейските правила, в това число относно споделянето на отговорността за посрещането и приемането на бежанци.

Майка и дете са достигнали брега, спасени след опит да прекосят морето        

Броят на хората, пристигнали в Европа през 2016 г., е намалял близо три пъти спрямо предходната година, показват данни на Агенцията за външните граници на ЕС Фронтекс. На значителния спад на новопристигащите в Гърция обаче съответства рекорден наплив в Италия, а според ООН жертвите на удавяне в Средиземно море бележат връх и надхвърлят 5 000. В серия от срещи на 12 януари комисията по граждански свободи в ЕП обсъди проблемите с представители на Комисията, Съвета и Агенцията на ООН за бежанците.

Статии 

Serbia. Refugees and migrants transit through the Balkans        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Европейската система за предоставяне на убежище към момента не успява да се справи с все по-големия брой пристигащи мигранти и затова е необходима радикална промяна на правилата от Дъблин, заяви комисията по граждански свободи в ЕП на 16 март. Депутатите предлагат създаването на централизирана система за събиране и разпределяне на исканията за предоставяне на убежище. Бежанците биха били разпределяни от регистрационни центрове, а всяка страна в ЕС би могла да има национална квота.

Видео интервю с Роберта Мецола и Кашету Киенге        

На 12 април Европейският парламент ще обсъди и гласува позицията си относно разрешаването на кризата с мигрантите, превърнала се в основен политически въпрос през последните месеци. Докладът на ЕП подчертава нуждата от общоевропейски решения и солидарност със страните, понасящи основната тежест. Двете авторки на доклада отговориха на въпроси от Facebook за споразумението с Турция и други елементи от европейския подход към кризата. Вижте нашия видеоматериал.

Щракнете върху инфографиката, за да я отворите, и разгледайте как се е променял броят на исканията за получаване на убежище и общият брой на бежанците по страни-членки през 2010-2015 г.        

На 20 юни се отбелязва Световният ден на бежанците. В последните години растящият брой хора, бягащи от война, преследване или бедност в собствената им страна, поставя Европа във все по-сложно положение. Само през 2015 г. в ЕС са пристигнали над 1 млн. души през Средиземно море, като най-голям дял от тях са сирийците (38%). Общо 1 321 600 души са подали искания за убежище в ЕС. Проследете в нашата инфографика как са се променяли числата по години и страни-членки.

Артис Пабрикс - интервю, предавано на живо        

Кризата с мигрантите в ЕС показа колко е трудно да запазиш контрол над границите си при сериозен наплив от хора. Създаването на Европейска гранична и брегова охрана, одобрено от Парламента на 6 юли, има за цел да осигури капацитет за бързо реагиране на кризи. Това не означава, че страните в ЕС се лишават от суверенитет, посочи докладчикът на ЕП Артис Пабрикс (ЕНП, Латвия). Прочетете какво сподели той в интервю, предавано на живо за нашата страница във Facebook.

Пленарен дебат за споразумението с Турция (28/04/2016 г.) 

Статии 

©European Union - Frontex        

Напливът на мигранти към Европа не секва – само в рамките на седмица в края на май бяха спасени 13 800 души в централната част на Средиземно море според агенцията на ЕС за граничен контрол Фронтекс. На 7 юни Европейската комисия обяви в пленарната зала на ЕП нов план за преодоляване на икономическите проблеми, подтикващи хората от различни страни да търсят бъдещето си на нашия континент. Депутатите продължават работата си и по други важни елементи от миграционната политика.

Photo reportage on women refugees by photojournalist Marie Dorigny who travelled to Greece, the Former Yugoslav Republic of Macedonia and Germany. © Marie Dorigny / European Union 2015        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Евродепутатите смятат, че има нужда от реформа на политиките на ЕС за миграция и убежище, като тази реформа трябва да съдържа мерки, които да гарантират безопасността на жените бежанци, които освен това често пътуват с деца. Това се казва в проекторезолюция, гласувана във вторник.

Констанс Льо Грип        

Животът в бежански лагер е труден за всички, но ситуацията е още по-сложна за жените и децата без родители. Причината за това са липсата на сигурност, на битови условия и рискът от попадане в трафикантски мрежи, посочва депутатката Констанс Льо Грип (ЕНП, Франция). Тя оглави делегация на комисията по права на жените в Европейския парламент, която посети на 3 и 4 ноември лагери и центрове за бежанци в околностите на гръцката столица Атина. Разговаряхме с г-жа Льо Грип за видяното.

Скъсан сирийски паспорт на границата на Гърция с Бивша югославска република Македония, където хиляди бежанци чакат, за да продължат пътя си през Европа        

Срещата в Брюксел между държавните ръководители от ЕС и турския министър-председател Ахмет Давутоглу бе тема на дебат в ЕП на 9 март. Мнозинството от депутатите настояха в своите изказвания, че международните правила за предоставяне на убежище трябва да бъдат спазвани и поискаха подробности за подготвяното споразумение с Турция. Обсъжданите планове включват идеята за всеки върнат в Турция сириец, опитващ да влезе нелегално в ЕС, друг признат сирийски бежанец да бъде приет по законен път.

Статии 

Депутатът Брандо Бенифеи        

Европа преживява най-голямото преселение на хора от Втората световна война насам. Дали хората, избягали от война и бедност, ще имат възможност да изградят нов живот в ЕС, зависи до голяма степен от това ще могат ли те да си намерят работа. Комисията по заетост в ЕП обсъди на 18 февруари с експерти предизвикателствата и възможностите в трудовата област, произтичащи от миграционната вълна.

Моменти от пресконференцията на Мартин Шулц на срещата на държавните ръководители от ЕС с турския министър-председател        

„В интерес на бежанците трябва да си сътрудничим с Турция“, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц след среща с турския министър-председател Ахмет Давутоглу на 7 март. Двамата обсъдиха кризата с бежанците, мерките за граничен контрол, либерализацията на визите за турски граждани и свободата на пресата в Турция. Г-н Давутоглу посети Парламента малко преди началото на срещата си с държавните ръководители на ЕС, посветена на мерките за овладяване на миграционния поток.

Сирийски деца в бежанския лагер Низип близо до турско-сирийската граница        

Гюлхан е била студентка по физика в Университета Тишрийн в Латакия, когато избухва гражданската война в Сирия и преобръща живота й. Сега тя е на 32 години и е прекарала последните четири заедно с трите си деца в лишения в бежанския лагер Османие в южна Турция. Миналата седмица депутати от две комисии на ЕП посетиха турски лагери, за да се запознаят на място с последствията от най-голямата хуманитарна криза в света от Втората световна война и да потърсят начини за ефективен отговор от Европа.

Лагер на сирийски бежанци        

Турция има важно значение за решаването на кризата с мигрантите – в страната се намират над 2,5 милиона сирийци, избягали от конфликта в родината си, а голям дял от тези, които се отправят към Европа, също минават през страната. ЕС се съгласи да предостави 3 млрд. евро на турските власти, за да помогне за посрещане на нуждите на бежанците. Две делегации на Европейския парламент – от комисиите по граждански свободи и бюджети, се отправят към Турция, за да се запознаят на място със ситуацията.

Дете от Сирия в ръцете на майка си чака да продължи пътя си през Европа ©UNHCR/Mark Henley.        

Кризата с бежанците „се влошава“, заяви комисарят за миграционната политика Димитрис Аврамопулос на дебат в парламентарната комисия по граждански свободи на 14 януари. Той заяви, че във връзка „с ръста на популизма и национализма“ на карта е заложена единството на Европа и призова страните-членки да изпълнят обещанията си и да проявят солидарност едни към други: „Ако Шенген пропадне, това ще бъде началото на края на европейския проект“.

Председателят на ЕП Мартин Шулц се здрависва с доброволец в центъра за мигранти, до него е гръцкият премиер Алексис Ципрас        

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц посети Гърция на 4 и 5 октомври, за да присъства на първото преместване на бежанци от Гърция в други страни от ЕС и да разгледа новия център за регистрация и идентификация на остров Лесбос. „Кризата с бежанците е на първо място криза на бежанците – на хора, които действително бягат, за да спасят живота си“, заяви г-н Шулц и призова за по-голям ангажимент на страните в ЕС към посрещането на хора, потърсили убежище в Гърция.

European Parliament plenary debate on recent terrorist attacks in Paris        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

„Политическото парадиране“, което приравнява бежанците с терористи, само подклажда омразата и отчаянието, които мотивират хората да се присъединяват към терористични групи. Това казаха много евродепутати по време на дебата в сряда. Вместо да позволяват свободите и толерантността на Европа да бъдат подкопавани, страните от ЕС трябва да се стремят да подсилват сигурността чрез сътрудничество.

Повече за дейността на ЕП 

Статии 

Инфографика: Фактите за кризата в Сирия        

Конфликтът в Сирия е вероятно най-голямата хуманитарна криза от Втората световна война насам – милиони хора са без дом, стотици хиляди отчаяно търсят убежище в съседните страни и в Европа. „Европейският съюз е изправен пред предизвикателство като никое друго в миналото. Тази криза с бежанците и мигрантите няма да си отиде, ако обърнем главите си настрани. Тя само ще се влоши", заяви председателят на ЕП Мартин Шулц на 12 ноември в реч пред държавните ръководители в ЕС в Малта.

Борбата с безработицата и преодоляването на кризата с мигрантите са основните предизвикателства пред ЕС в очите на европейците, показва ново изследване на Евробарометър, проведено по поръчка на Европейския парламент. Близо две трети от запитаните са на мнение, че решенията относно мигрантите трябва да се вземат на ниво ЕС, а не на национално ниво, а около 80% заявяват, че търсещите убежище трябва да бъдат „по-добре разпределяни сред страните в ЕС“. Отговорите обаче варират значително по страни.

Storify        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Според много евродепутати истинското разделение, демонстрирано от днешния дебат за миграционните предизвикателства пред ЕС, е между тези, които искат да използват ЕС, за да се справят с тези предизвикателства, и тези, които искат да използват предизвикателствата, за да разпуснат ЕС. Повечето осъдиха колко бавно страните членки изпълняват обещанията си за повече пари и персонал.

Снимка на европейските ръководители в началото на срещата на върха на 15 октомври        

Европа има нужда от обвързваща и постоянно действаща система за преразпределяне на бежанци, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц на срещата на държавните ръководители в ЕС, посветена на миграцията. „Европейската солидарност означава споделяне на отговорността и неизоставяне на никого сам“, посочи още той в началото на срещата на върха на ЕС на 15-16 октомври. На нея ще бъдат разгледани и въпросите за икономическия и паричния съюз, референдума във Великобритания и положението в Турция и Сирия.

Статии 

Съобщение за пресата 

Parliament backed temporary emergency rules to relocate an initial total of 40,000 asylum seekers from Italy and Greece to other EU member states over two years in a vote on Wednesday. In the migration debate on Wednesday, most MEPs welcomed the Commission's new proposals outlined by Juncker in his state of the Union speech, stressing that more contributions to solidarity will be needed.

Съобщение за пресата 

Липсата на споразумение между страните-членки за начина на преразпределяне на още 120 000 търсещи убежище стана обект на сериозни критики в Европейския парламент по време на пленарен дебат на 16 септември. Депутатите призоваха страните-членки да предприемат заедно спешни мерки за разрешаването на настоящата криза и да изградят европейска система за предоставяне на убежище и миграция, която следва да донесе резултати в дългосрочен план.

Refugees on a boat on the Mediterranean Sea between North Africa and Sicily who are being rescued by the Italian Navy        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

ЕС трябва да направи всичко възможно, за да предотврати по-нататъшни трагедии с бежанци, като разшири мандата на операция "Тритон" в Средиземно море, се казва в резолюция, приета от ЕП на 29 април. В нея се призовава и за задължителна квота за разпределение на търсещите убежище сред страните членки на ЕС, по-голям принос в програмите за презаселване, по-добро взаимодействие с трети държави и по-строги мерки срещу трафикантите на хора.

Статии