Споделете тази страница : 

Статии 

MEPs debates the guidelines for the EU negotiations with the UK that the European Council agreed at its last meeting in April.        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Евродепутатите приветстваха единството на 27те държави членки и институциите на ЕС относно напускането на Великобритания. Те също така призоваха за реформиране на ЕС в полза на всички граждани.

Инфографика: Гражданите на ЕС във Великобритания и британските граждани в ЕС        

Милионите европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще са сред най-засегнатите от предстоящото оттегляне на страната от ЕС, макар че само малка част от тях имаха възможност да гласуват на референдума относно Брекзит. Европейският съюз иска да постигне споразумение с властите в Лондон, което да защитава техните права. Тази седмица Парламентът провежда дискусия по темата с експерти. Гледайте заседанието онлайн и се запознайте с фактите от нашата инфографика.

Статии 

Правила за преговорите по Брекзита        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Европейският парламент одобри с огромно мнозинство (516 гласа „за“ срещу 133 „против“, с 50 „въздържали се“) резолюция, с която определи своите ключови принципи и условия за одобряване на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. Всяко споразумение, постигнато в края на преговорите между ЕС и Великобритания, ще трябва да заслужи одобрението Европейския парламент.

Видеоматериал: Председателят на ЕП Антонио Таяни в Лондон        

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни подчерта в разговор с британския премиер Тереза Мей, че е необходимо споразумение за защита на правата на гражданите след оттеглянето на Великобритания от ЕС. „Посланието на Европейския парламент е ясно: нашият приоритет е защитата на интересите на гражданите“, заяви той в Лондон на 20 април. Г-н Таяни е на посещение в британската столица, за да представи позицията на институцията относно предстоящите преговори за Брекзит.

Илюста        

Британското правителство заяви на 29 март, че активира процедурата по член 50 от Договора за ЕС за напускане на Европейския съюз. С това бе дадено началото на период от две години, в който Лондон и Брюксел ще се опитат да постигнат споразумение за условията на оттегляне. Освен това ЕС и Великобритания се очаква да започнат преговори за бъдещите си търговски отношения, макар че тяхното приключване може да отнеме повече време. Запознайте се с процедурата и с ролята на Европейския парламент.

Председателският съвет заседава след задействането на чл. 50 от правителството на Великобритания.        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Председателкият съвет на ЕП одобри предложението за резолюция, изготвено от лидерите на четири политически групи и комисията по конституционни въпроси. В резолюцията те посочват своите условия за одобрение на споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС. Проектът на резолюция ще бъде дебатиран и гласуван в пленарна зала следващата сряда.

Статии 

Съобщение за пресата 

При откриването на извънредната сесия председателят на Парламента Мартин Шулц (С&Д, Германия) отбеляза, че това е безпрецедентен случай на толкова спешно свикване на пленарна сесия, но такова е и решението на гражданите на Великобритания да напуснат ЕС. Той приветства горещо лорд Хил и му благодари за неговата работа в Европейската комисия и решението да подаде оставката си, след като агитира за оставане на Великобритания в ЕС.

Видеоматериал: Правата, с които разполагате като гражданин на ЕС        

На 5 април депутатите ще разискват и гласуват приоритетите си в преговорите за отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит. Крайният резултат от тези преговори подлежи на одобрение от Европейския парламент. Сред ключовите принципи за Парламента ще бъде защитата на интересите на хората. Вижте нашия видеоматериал и си припомнете ползите от европейското гражданство.