Споделете тази страница: 

Статии 

Видеоматериал: Емисии от коли        

Повечето държави-членки и Европейската комисия не са свършили нужното, за да попречат на производителите на коли да манипулират тестовете за емисиите, заключава докладът на анкетната комисия на ЕП по скандала. Депутатите започнаха разследване през декември 2015 г., след като стана ясно, че Фолксваген са фалшифицирали резултатите от тестовете на своите дизелови коли. В препоръките, приети на 4 април, Парламентът предлага редица мерки за предотвратяване на подобни практики в бъдеще.

Даниел Далтън        

Скандалът относно манипулирането от „Фолксваген“ на тестовете за вредни емисии показа, че системата за сертифициране на коли в Европа страда от сериозни слабости. На 9 февруари депутати от комисията по вътрешен пазар подкрепиха изменения в правилата, които биха засилили надзора и биха дали възможност за извършване на проверки не само на новите модели, но и на колите в движение. Разговаряхме с автора на доклада на ЕП Даниел Далтън (ЕКР, Великобритания).

Видеоматериал; Докладчиците на ЕП за скандала с емисиите от коли        

На средата на своя мандат анкетната комисия на ЕП, разследваща манипулирането на тестовете за емисии от колите, представя на 13 септември в пленарна зала междинен доклад за наученото до момента. Съавторите на доклада Гербен-Ян Гербранди (АЛДЕ, Холандия) и Пабло Салба (ЕНП, Испания) са критично настроени към работата на Европейската комисия и националните власти, но се надяват, че скандалът ще бъде възможност за подобряване на измерванията на емисиите. Вижте видео интервю с двамата депутати.

Статии 

Инфографика: Максимални нива на замърсяване от автомобили с определени частици        

Европейският парламент продължава своето разследване на скандала с измерванията на емисиите от коли с изслушване в анкетната комисия на 30 август на бившия еврокомисар Гюнтер Ферхойген, който отговаряше за промишлеността от 2004 до 2010 г. Депутатите подготвят законодателство за подобряване на правилата за тестване, за да доближат резултатите до тези, които колите показват в реални условия. Вижте нашите инфографики, за да научите как се провеждат тестовете днес и как са се променяли нормите.

Видеоматериал: Емисии от коли - гласуване в анкетната комисия        

След около година изслушвания анкетната комисия на ЕП за тестовете на емисиите от автомобилите гласува на 28 февруари своя окончателен доклад и препоръки по темата, като в тях призовава за по-строг контрол на европейско ниво и по-добро прилагане на общите правила. „Ние научихме своите уроци от миналото и сега трябва да напишем домашното си, така че този скандал никога да не се повтаря“, казва единият от авторите на доклада Йенс Гизеке (ЕНП, Германия). Вижте видеоматериала за повече подробности.

Diesel emission check ©AP Images/ European Union-EP        

Представители на автомобилната индустрия ще отговарят на въпроси на 13 и 14 юли пред парламентарната комисия, създадена да разследва скандала с манипулираните тестове на емисиите от колите. Депутатите ще гласуват също така междинния си доклад относно свършеното до момента. Гледайте нашето интервю на живо във Facebook с председателката на комисията Катлийн Ван Бремпт (С&Д, Белгия) в четвъртък от 15 часа българско време.

Статии 

Инфографика: Вредните емисии от колите и анкетната комисия на ЕП        

Всяка година над 400 000 европейци умират заради замърсяването на въздуха. Един от основните източници на вредни газове са автомобилите, които емитират азотни оксиди, включително отровния азотен диоксид. След избухването на скандала с нагласените резултати от тестовете на Фолксваген Европейският парламент и Съветът работят по промени в правилата, които ще приближат тестовете на колите към реалните условия на пътя.

Съобщение за пресата 

Парламентът реши да създаде анкетна комисия от 45 члена, която да разследва нарушенията на правилата на ЕС за тестове на вредните емисии на автомобилите и обвиненията към страните членки и Европейската комисия, че не са наложили стандартите на ЕС. Комисията ще представи междинен доклад до 6 месеца и окончателен доклад до 12 месеца от началото на своята работа.