Споделете тази страница: 

Статии 

Ламия Ажи Башар (вляво) и Надя Мурад        

Наградата „Сахаров“ на ЕП за свобода на мисълта бе връчена на 13 декември на Надя Мурад и Ламия Ажи Башар - две млади жени от язидското малцинство в Ирак, избягали от робство и разказали на света за зверствата спрямо язидите, извършвани от ИДИЛ. „Повече от 3 500 жени и деца са държани в плен като робини от ИДИЛ. Всеки ден те умират по хиляда пъти“, заяви Ламия Ажи Башар при получаването на наградата в Страсбург.

Видеоматериал: Надя Мурад и Ламия Ажи Башар - носителки на награда "Сахаров" за 2016 г.        

На 13 декември Европейският парламент ще връчи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Надя Мурад и Ламия Ажи Башар за техните усилия за привличане на световното внимание към съдбата на преследваното от ИДИЛ язидско малцинство в Ирак. Двете млади жени съумяват да избягат от сексуално робство при терористите и работят неуморно, за да научи светът за кампанията на сексуално насилие и геноцид, осъществявана от ИДИЛ. Гледайте видеоматериала, за да научите повече за тазгодишните лауреатки.

Надя Мурад и Ламия Башар        

Надя Мурад и Ламия Башар са тазгодишните носителки на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта. Решението бе обявено от председателя на Парламента Мартин Шулц на 27 октомври след заседание с ръководителите на политическите групи. Двете млади жени успяват да избягат от сексуално робство при ИДИЛ и да разкажат на света за преследването на своята малцинствена общност - езидите, от страна на терористите. Награждаването ще се състои на 13 декември в Страсбург.

Статии 

Захра, жена от язидското малцинство, показва личната карта на 18-годишната си дъщеря Бишара, заловена от бойци на ИДИЛ в опит да избяга от гр, Синджар, северен Ирак        

През 2016 г. Европейският парламент присъди наградата „Сахаров“ на Надя Мурад и Ламия Башар - две млади жени от язидското малцинство в Ирак, разказали на света за геноцида, извършван от „Ислямска държава“ спрямо тяхната общност. Хиляди язиди са били убити или отвлечени в робство от 2014 г. насам заради религиозните им убеждения, които се различават от тези на терористите. Научете повече за драмата на язидите чрез снимките на иранския фотограф Алфред Яхобзаде.

Илюстрации Джан Дюндар, Мустафа Джемилев, Надя Мурад и Ламия Башар        

Журналистът Джан Дюндар и други активисти за свобода на изразяване в Турция, лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев и езидките Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалните престъпления на ИДИЛ, са финалистите за наградата „Сахаров“ на ЕП за свобода на мисълта за 2016 г. Това стана ясно след гласуване на комисиите по външни работи и развитие на 11 октомври. Носителят ще бъде определен от политическите лидери в ЕП на 27 октомври, а награждаването ще се състои на 13 декември.

Илюстрация на Андрей Сахаров        

Кандидатите за наградата „Сахаров“ на ЕП за свобода на мисълта за 2016 г. бяха представени на съвместно заседание на комисиите по външни работи и развитие и на подкомисията по права на човека на 6 октомври. Това са журналистът Джан Дюндар и други активисти за права на човека в Турция, лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев, езидките Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в ИДИЛ, и уйгурският дисидент Илхам Тохти. Носителят на наградата ще бъде избран на 27 октомври.