Авторско право: „Ние искаме да защитим правата на творците“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Нови правила за авторското право в дигиталната епоха целят всички автори и хора на изкуството да получат признание, защита и възнаграждение.

Аксел Фос 

Европейският парламент и Съветът постигнаха съгласие на 13 февруари относно общи правила за защита на авторското право онлайн. Тези правила са призвани да гарантират справедливо заплащане за труда на хора на изкуството и журналисти в днешния дигитален свят.

Какво означава това за миймовете, които хората правят онлайн с откъси от филми или изображения на актьори? Как ще се отразят новите правила на интернет? Депутатът Аксел Фос (ЕНП, Германия), автор на позицията на Парламента, отговори на някои често задавани въпроси.

Огромни американски платформи правят пари, а нашите творци отмират. Затова ние трябва да укрепим техните права и да направим платформите отговорни.

Аксел Фос 

Автор на доклада на ЕП за авторското право

Споделяне на цитата: 

Кои права ще защитава законодателството?

Ние искаме да защитим и укрепим правата на творците: автори, артисти, певци, автори на песни, журналисти... всички държатели на авторски права. Те са в окаяно положение: техният труд се използва от големи платформи, които печелят от него, но самите държатели на права често не получават дял от тези печалби. Огромни американски платформи правят пари, а нашите творци отмират. Затова ние трябва да укрепим техните права и да направим платформите отговорни.

Заплашени ли са миймовете и творбите на фенове на филми или книги?

Не, те въобще не са заплашени. Те попадат както и до сега под изключения, регламентирани в националните законодателства. Потребителите не са засегнати по никакъв начин от промените. Само платформите ще носят отговорност.

Какво се опитват да постигнат правилата за дигиталното ползване на публикации на пресата?

В днешно време големите платформи ползват съдържание от медиите, правят много пари чрез него, а издателите не получават дял. Член 11 дава на издателите право да искат възнаграждение, ако платформите ползват тяхно съдържание. Това, което ще може да се ползва, е хиперлинк и употреба с нетърговска цел. Тези неща не са включени в обхвата на член 11 и могат да бъдат ползвани от всяка една платформа, например Уикипедия.

Какво ще се промени за малките независими издатели и автори?

Те също могат да искат възнаграждение от платформите, които ползват тяхно съдържание. Особено за малките издатели това е от изключително значение, защото тяхната позиция е много слаба в сравнение с тази на платформите.

Заплашен ли е Интернет?

Не, разбира се, това е абсурдно. Нищо няма да се промени, освен че платформите ще носят отговорност за нарушения на авторското право.

Депутатите ще трябва да одобрят официално постигнатото споразумение със Съвета на пленарно заседание, преди законодателният текст да влезе в сила.