Дебат за европейските избори: водещият кандидат Маргрете Вестегер 

 
 

Споделете тази страница: 

Маргрете Вестегер е кандидат за председател на Европейската комисия. Тя ще участва в дебата на живо на Евровизия, който ще се състои в Парламента на 15 май.

Маргрете Вестегер е номинирана от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Тя е от Дания и е на 51 години. Завършва магистърска степен по икономика в Университета на Копенхаген през 1993 г. От 1998 до 2001 г. е министър на образованието в Дания, а от 2001 до 2014 г. е депутат в датския парламент. От 2011 до 2014 г. тя заема също длъжността министър на икономиката и на вътрешните работи.

От 2014 г. Маргрете Вестегер е еврокомисар и отговаря за защитата на конкуренцията.

Алиансът на либералите и демократите за Европа е свързан с групата на АЛДЕ в Европейския парламент. Партията е номинирала екип от седем водещи кандидати. Освен Маргрете Вестегер това са:

Никола Беер (на 49 г.), депутат в германския парламент
Ема Бонино (на 71 г.), член на италианския сенат, бивш министър, депутат в ЕП и еврокомисар
Виолета Булц (на 55 г.), еврокомисар за транспорта, бивш заместник министър-председател на Словения
Каталин Чех (на 30 г.), акушер-гинеколог, основател и бивш водач на движението „Моментум“ в Унгария
Луис Гарикано (на 52 г.), испански икономист, заместник-председател на партията АЛДЕ
Ги Верхофстад (на 66 г.), председател на групата на АЛДЕ в Европейския парламент, бивш белгийски министър-председател

Дебатът между кандидатите в Парламента

Европейските политически партии предлагат кандидати за поста на председател на Комисията преди изборите на 23-26 май. Водещият кандидат, номиниран от Съвета и събрал мнозинство от гласовете в Парламента, ще бъде избран за председател на Европейската комисия с гласуване на евродепутатите.

Тази система бе използвана за пръв път през 2014 г. при избирането на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Дебатът между водещите кандидати в Европейския парламент е възможност за тях да представят своите позиции по широк спектър от въпроси. Той ще се проведе на 15 май от 22 часа българско време.

Редът, в който кандидатите ще говорят, бе определен с жребий.

Някои политически партии са номинирали повече от един кандидат за председател на Комисията, но всички са посочили само един кандидат, който да ги представлява на дебата.

Маргрете Вестегер