Дебат за европейските избори: водещият кандидат Ян Захрадил 

 
 

Споделете тази страница: 

Ян Захрадил е кандидат за председател на Европейската комисия. Той ще вземе участие в дебата на живо на Евровизия, който ще се състои в Парламента на 15 май.

Ян Захрадил е предложен за председател на Комисията от Алианса на консерваторите и реформистите в Европа. Той е чех по националност и е на 56 години. Завършва инженерна специалност в Института по химически технологии в Прага през 1987 г. и след това работи в същия институт до 1992 г.

От 1995 до 1997 г. Ян Захрадил е съветник на чешкия министър-председател, а от 1998 до 2004 г. е депутат в чешкия парламент. От 2004 г. той е депутат в Европейския парламент, а от 2009 г. е председател на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа.

Алиансът на консерваторите и реформистите в Европа е свързан с групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент.

Дебатът между кандидатите в Парламента

Европейските политически партии предлагат кандидати за поста на председател на Комисията преди изборите на 23-26 май. Водещият кандидат, номиниран от Съвета и събрал мнозинство от гласовете в Парламента, ще бъде избран за председател на Европейската комисия с гласуване на евродепутатите.

Тази система бе използвана за пръв път през 2014 г. при избирането на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Дебатът между водещите кандидати в Европейския парламент е възможност за тях да представят своите позиции по широк спектър от въпроси. Той ще се проведе на 15 май от 22 часа българско време.

Редът, в който кандидатите ще говорят по време на дебата, бе определен с жребий.

Някои политически партии са номинирали повече от един кандидат за председател на Комисията, но всички са посочили само един кандидат, който да ги представлява на дебата.

Ян Захрадил