Дебат за европейските избори: водещият кандидат Ска Келер 

 
 

Споделете тази страница: 

Ска Келер е кандидат за председател на Европейската комисия. Тя ще вземе участие в дебата на живо на Евровизия, който ще се състои в Парламента на 15 май.

Ска Келер е номинирана от Европейската партия на зелените. Тя е от Германия и е на 37 години. Завършва магистърска степен по изучаване на исляма, тюркология и изучаване на юдаизма в Свободния университет в Берлин през 2010 г.  От 2009 г. е депутат в Европейския парламент, а от 2017 г. е съпредседател на парламентарната група на Зелените и Европейския свободен алианс.  

Европейската партия на зелените е номинирала двама кандидати за председател на Комисията, като другият е Бас Ейкхаут от Нидерландия. Той е учил химия и екология, след което става изследовател в холандската агенция за оценка на околната среда. Бас Ейкхаут е депутат в Европейския парламент от 2009 г.

Европейската партия на зелените е свързана с групата на Зелените и Европейския свободен алианс в Европейския парламент.

Дебатът между кандидатите в Парламента

Европейските политически партии предлагат кандидати за поста на председател на Комисията преди изборите на 23-26 май. Водещият кандидат, номиниран от Съвета и събрал мнозинство от гласовете в Парламента, ще бъде избран за председател на Европейската комисия с гласуване на евродепутатите.

Тази система бе използвана за пръв път през 2014 г. при избирането на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Дебатът между водещите кандидати в Европейския парламент е възможност за тях да представят своите позиции по широк спектър от въпроси. Той ще се проведе на 15 май от 22 часа българско време.

Редът, в който кандидатите ще говорят по време на дебата, бе определен с жребий.

Някои политически партии са номинирали повече от един кандидат за председател на Комисията, но всички са посочили само един кандидат, който да ги представлява на дебата.

Ска Келер