Дебат за европейските избори: водещият кандидат Нико Куе 

 
 

Споделете тази страница: 

Нико Куе е кандидат за председател на Европейската комисия. Той ще вземе участие в дебата на живо на Евровизия, който ще се състои в Парламента на 15 май.

Нико Куе е номиниран за кандидат от Европейската левица. Той е испанец по националност и е на 62 години. Започва работа като стоманолеяр на 20 години, а от 2006 до 2019 г. е генерален секретар на стоманолеярите в белгийски профсъюз. Към момента е пенсионер.

Европейската левица е номинирала двама кандидати за председател на Комисията, като другият е Виолета Томич. Тя е депутат в словенския парламент и е заместник-координатор на местната партия Левица.

Партията на Европейската левица е свързана с конфедеративната група на Европейската обединена левица и Северната зелена левица в Европейския парламент.

Дебатът между кандидатите в Парламента

Европейските политически партии предлагат кандидати за поста на председател на Комисията преди изборите на 23-26 май. Водещият кандидат, номиниран от Съвета и събрал мнозинство от гласовете в Парламента, ще бъде избран за председател на Европейската комисия с гласуване на евродепутатите.

Тази система бе използвана за пръв път през 2014 г. при избирането на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Дебатът между водещите кандидати в Европейския парламент е възможност за тях да представят своите позиции по широк спектър от въпроси. Той ще се проведе на 15 май от 22 часа българско време.

Редът, в който кандидатите ще говорят по време на дебата, бе определен с жребий.

Някои политически партии са номинирали повече от един кандидат за председател на Комисията, но всички са посочили само един кандидат, който да ги представлява на дебата.

Нико Куе