Парламентът иска нови собствени ресурси в следващия дългосрочен бюджет на ЕС 

 
 

Споделете тази страница: 

Депутатите смятат, че ЕС трябва да има повече собствени източници на финансови ресурси и да разчита в по-малка степен на вноски от държавите членки.

Следващият дългосрочен бюджет на ЕС ще обхваща периода след 2020 г., но дебатът за него вече започва. Парламентът изложи позицията си на 14 март в пакет от резолюции, които засягат и въпроса откъде идват парите за европейските програми и инициативи. Депутатите се обявяват за система, която не е толкова зависима от директните вноски, превеждани от държавите членки.

 

„Ние като Парламент заявихме, че няма да приемем нова многогодишна финансова рамка без собствени ресурси. Решени сме за това“, заяви депутатът Жерар Депре (АЛДЕ, Белгия) в интервю.

 

Г-н Депре е съавтор заедно с Януш Левандовски (ЕНП, Полша) на доклад за собствените ресурси на ЕС, който е част от позицията на Парламента за следващия дългосрочен бюджет. В текста се изброяват възможни нови източници на приходи - данък върху корпоративните доходи, екологични данъци, данък върху финансовите транзакции на европейско ниво, специално облагане за компаниите в дигиталния сектор и промени в облагането с ДДС.

 

Сегашната система е твърде сложна

 

Жерар Депре изтъква текста на Европейските договори като основна причина за твърдата позиция на Парламента относно собствените ресурси. Съгласно Римския договор Европейската икономическа общност е трябвало да се финансира с национални вноски само за един преходен период, след което да се премине към система на собствени ресурси.

 

Освен това, добавя белгийският депутат, Парламентът счита настоящата система, основана на брутния национален доход на страните, „нелогична и неразбираема“ и „сложна, тъй като имаме отстъпки и изключения“.

 

Към момента 70% от дългосрочния бюджет се финансира от националните вноски, основани на брутния национален доход, други 12% идват от ДДС, а приходи като данъци върху доходите на служители на европейските институции и глоби за нарушаване на правилата на конкуренция съставляват още 13%.

 

Януш Левандовски иска собствените ресурси на ЕС да бъдат поне една трета от приходите в бюджета. „Нашата философия е, че всеки собствен ресурс трябва да намалява вноските, основани на брутния национален доход, така че да не си създавате впечатление, че плащате два пъти“, обяснява той.

 

По-голяма гъвкавост

 

И двамата депутати подчертават, че въвеждането на нови собствени ресурси трябва да стане постепенно, а не от веднъж. Те също така трябва да подлежат често на преоценка, заявява Левандовски.

 

Например, ако се въведе данък върху найлоновите торбички, това може да доведе до промяна в поведението на потребителите и намаляване на техните продажби. Това ще бъде добре за околната среда, но ще намали приходите от данъка. За да се избегнат резки изменения на приходите в бюджета, ще бъдат нужни няколко източника на приходи, които да бъдат редовно анализирани и пренастройвани.

 

На пленарното заседание на ЕП на 2 май председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще обяви предложенията на институцията за следващия дългосрочен бюджет. Левандовски очаква да чуе идеи за 3-4 нови източника на ресурси. „Не знаем кои ще са кандидатите, но със сигурност има отново опит за модернизиране на приходната част на бюджета“.

 

Възможност за промяна

 

При последните преговори за многогодишната финансова рамка през 2011 г. Януш Левандовски бе еврокомисар за бюджета и отговаряше за постигането на споразумение. Тогава той също предлагаше нови източници на ресурси. „Тогава обаче имаше различна атмосфера около собствените ресурси - атмосфера на икономии“, заявява той. Сега според него има „възможност за промяна“.

 

Жерар Депре е съгласен, че нещата сега са различни в ЕС - в много страни публичните финанси са в по-добро състояние, а доверието на обществото в икономическия растеж се завръща.

 

В реч пред Парламента на 17 април френският президент Еманюел Макрон подчерта, че Франция не само иска ЕС да има по-голям бюджет, но и че ще настоява по време на преговорите да бъдат включени нови източници на ресурси.

 

„Това е идеалният момент да рестартираме европейския проект и да заявим какво искаме да вършим заедно. Това е една нова ситуация. Нещата не винаги са стояли така и затова трябва да се възползваме“, казва г-н Депре.

Дългосрочният бюджет на ЕС 
  • Освен годишен бюджет ЕС определя и дългосрочен бюджет за период от поне пет години. 
  • Настоящият бюджет е в сила от 2014 до 2020 г. и е на стойност 963,5 млрд. евро. 
  • Комисията ще представи своите предложения за следващия бюджет на 2 май с надеждата, че ще бъде постигнато споразумение по него до европейските избори през май 2019 г.