Споделете тази страница: 

Статии 

Видеоматериал: Общи цели: Енергийният съюз        

Намаляването на емисиите на парникови газове, насърчаването на енергийната ефективност и осигуряването на надеждни доставки на енергия ще бъдат сред основните теми през втората половина на мандата на Европейския парламент. Вижте нашия видеоматериал, за да научите за напредъка и предизвикателствата в областта на примера на една вятърна ферма край белгийския град Асе.

New European Union energy label ©AP Images/ European Union-EP        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

За да отговаря на бързото технологично развитие, до пет години трябва да се въведе нова и по-строга скала от А до G, показваща енергийната ефективност на домашните уреди. Това казаха евродепутатите в сряда по време на гласуване на предложение за актуализиране на правилата.

Дим от промишлено предприятие © BELGA_AGEFOTOSTOCK        

Европейският парламент ще обсъди на 7 юли и ще гласува на 8 юли промени в схемата за търговия с емисии от парникови газове, като стремежът е да се намали дисбалансът на европейския пазар и да се засилят стимулите за инвестиции в по-чисти производства. През май Парламентът и Съветът постигнаха предварително съглaсие по темата. Представяме Ви накратко основните идеи зад замислената реформа.

Статии 

Заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович (в средата) по време на заседанието на комисията по енергетика        

Европейският съюз е под постоянен риск от смущения в енергийните доставки, 10% от домакинствата не могат да си позволят нормално отопление и твърде много енергия се губи, заяви заместник-председателят на Комисията за енергийния съюз Марош Шефчович пред парламентарните комисии по енергетика и околна среда на 26 и 27 януари. Той представи визията си за енергийния съюз в Европа, който трябва да потърси решението на тези и други предизвикателства, и изслуша приоритетите и тревогите на депутатите.

Йежи Бузек        

Създаването на енергиен съюз в Европа бе обявен за един от основните приоритети при встъпването в длъжност на Комисията на Жан-Клод Юнкер. В пленарна зала днес заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович ще представи плана в тази област. Преди дебата разговаряхме с бившия председател на ЕП и настоящ председател на парламентарната комисия по енергетика Йежи Бузек (ЕНП, Полша), който от години е радетел за обща енергийна политика на ЕС.

Offshore Wind Turbines ©BELGA_Zoonar-Niehus        

Цената на енергията, мерките за намаляване на потреблението й и борбата с промените в климата ще бъдат важни теми в дневния ред на Европейския парламент през следващите месеци и години. Тези въпроси ще бъдат разисквани и на срещата на върха на държавните ръководители в ЕС на 26-27 юни - по време на седмицата, посветена на устойчивите източници на енергия и отбелязвана със стотици събития в цяла Европа.

ЕП за напредъка към енергиен съюз 

Статии 

Картата показва степента, в която различните страни в ЕС са зависими от внос за задоволяването на енергийните си нужди        

В основата на европейската зависимост от външни енергийни доставчици като Русия стои фактът, че Европейският съюз внася повече от половината от енергийните ресурси, които консумира. За да се намали тази зависимост, Европейската комисия представи пред Парламента план за изграждане на енергиен съюз и единен енергиен пазар. Научете повече за енергийния внос в Европа и вижте на нашата интерактивна карта как той варира в различните страни.