Споделете тази страница: 

Статии 

Наградата LUX на Европейския парламент        

През 2016 г. филмовата награда LUX на Европейския парламент навършва 10 години. Тя е не само начин да изразим признание за работата на всички, които създават съвременното кино в Европа, но и средство за разширяване на досега му с публиката, възможност за вглеждане в това, което представляват европейската идентичност и ценности, и покана за дебат по политическите и социални теми на днешния ден. Научете повече за наградата и за филмите финалисти в това специално издание.

Интервю с режисьорката Марен Аде
       

Филмът „Тони Ердман“ спечели наградата LUX за 2016 г. с оригиналния начин, по който показва опитите на един отчаян баща да се сближи с дъщеря си и жестоката конкуренция в съвременния корпоративен свят. В изказването си пред депутатите при получаването на наградата режисьорката Марен Аде подчерта значението на публичната подкрепа за киното: „Филми като „Тони Ердман“ съществуват благодарение на национални и европейски субсидии, тъй като те предоставят определена свобода“.

"Тони Ердман" на Марен Аде е победителят в десетото издание на филмовата награда "ЛУКС".        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

В сряда, на церемония в Страсбург, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви победителя в тазгодишното издание на филмовата награда „ЛУКС“. Това е филмът „Тони Ердман“, който е копродукция между Германия, Австрия и Румъния. Той проследява сложната връзка между баща и дъщеря в съвременната корпоративна култура.

Статии 

Кадри от филмите финалисти за наградата LUX за 2016 г.        

Филмът „Като отворя очи“, разказващ историята на млади хора в Тунис, анимацията „Животът ми като Тиквичка“ за 9-годишно сираче и трагикомедията „Тони Ердман“, посветена на сложните отношения между баща и дъщеря, са финалистите, които ще си оспорват кинонаградата LUX на Европейския парламент за 2016 г. Имената на трите селектирани филма бяха обявени на 26 юли в Рим от председателката на комисията по култура в ЕП Силвия Коста.

Илюстрация: 10 години награда LUX        

На 10 октомври Европейският парламент отбелязва десетата годишнина от създаването на наградата LUX - приз, който цели да отличи качественото европейско кино, което поставя актуални политически и социални въпроси. Ще отпразнуваме събитието с публичен дебат, интервю във Facebook на живо с прочути майстори на киното, както и с едновременно прожектиране в 28-те страни от ЕС на филма победител за 2015 г. - „Мустанг“. Научете подробностите и се включете в празника.

Наградата LUX за 2016 г.        

През 2016 г. се навършват 10 години от учредяването на кинонаградата LUX на Европейския парламент. Филмите, селектирани за участие тази година, бяха обявени на филмовия фестивал в Карлови Вари, Чехия, на 3 юли. Трите филма финалисти ще станат известни в края на юли, а окончателният победител ще бъде определен от депутатите в ЕП през ноември.