Споделете тази страница: 

Статии 

Жена храни детето си в чакане на влак, който ще ги отведе до град в Германия        

Всички бежанци преживяват тежки изпитания в бягството си от война и лишения, но жените и момичетата са особено уязвими, тъй като те често стават жертви на насилие или дискриминация. Тази година Европейският парламент отбелязва Международния ден на жената, като обръща внимание на трудното положение на жените бежанци и търсещи убежище.

Photo reportage on women refugees by photojournalist Marie Dorigny who travelled to Greece, the Former Yugoslav Republic of Macedonia and Germany. © Marie Dorigny / European Union 2015        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Евродепутатите смятат, че има нужда от реформа на политиките на ЕС за миграция и убежище, като тази реформа трябва да съдържа мерки, които да гарантират безопасността на жените бежанци, които освен това често пътуват с деца. Това се казва в проекторезолюция, гласувана във вторник.

Мари Дорини и Мери Ханибол        

Европейският парламент отбелязва Международния ден на жената тази година с акцент върху съдбата на жените, търсещи убежище в ЕС. Разговаряхме с депутатката Мери Ханибол (С&Д, Великобритания) и с френската фотографка Мари Дорини, за да потърсим техните експертни мнения. Г-жа Ханибол е авторка на доклад за жените бежанци, който Парламентът ще гласува на 8 март, а г-жа Дорини отиде в Гърция, БЮР Македония и Германия, за да изготви фоторепортаж по поръчка на ЕП.

Статии 

Filippo Grandi, UN High Commissioner for refugees addresses the plenary        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

При откриването на извънредна сесия по случай Международния ден на жената с върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, председателят на ЕП Мартин Шулц подчерта непрекъснатите усилия на Парламента в борбата с всички форми на насилие срещу жените, както в техните родни страни, така и по време на пътя и при пристигането им в ЕС.

Жени в регистрационен център в Пасау, Германия.        

Жените и момичетата, бягащи от война и конфликти, се сблъскват с опасността от насилие на всички етапи от своя труден път към ЕС. Европейският парламент посвещава Международния ден на жената през 2016 г. на нуждата от специално внимание към тяхната съдба. На 8 март депутатите гласуваха доклад, който приканва страните-членки да приемат специални мерки в своята миграционна политика за посрещане на нуждите на жените.

Ученици в Барселона разглеждат снимка, показваща жени, които прескачат ограда в пътя си към убежище в ЕС.        

Международният ден на жената ще бъде отбелязан с няколко пленарни дебата в Страсбург тази седмица. На 8 март депутатите ще разискват и гласуват доклад, приканващ за по-голямо внимание към специфичните нужди на жените бежанци, а Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди ще говори в пленарна зала за миграционната криза като цяло и положението на жените в частност. В програмата на сесията са предвидени и още дебати за равенството на половете. Проследете ги на живо на нашия уебсайт.

Инфографика: Жените бежанци        

Тази година Европейският парламент отбелязва Международния ден на жената, като насочва вниманието към трудностите пред жените бежанци. В стремежа си да избягат от война и конфликти, много жени и момичета се излагат на различни рискове и са сред най-уязвимите в търсенето на подслон. Данните сочат, че през 2015 г. две от всеки пет жени, търсещи убежище в Германия, са били на възраст под 18 години. Вижте повече подробности в нашата инфографика.

Статии 

Стотици бежанци пристигат всеки ден на бреговете на гръцкия остров Лесбос. Достигнали до сушата на импровизирани лодки, те често са травмирани от преживяването. Доброволци от различни страни се опитват да ги успокоят.        

През декември 2015 г. и януари 2016 г. известната френска фотожурналистка Мари Дорини отиде в Гърция, Бивша югославска република Македония и Германия по поръчка на Европейския парламент, за да заснеме пътя на жените към убежище в ЕС. Нейните снимки са изложени в посетителския център на ЕП в Брюксел до 1 юни, както и в информационните бюра на ЕП из цяла Европа. Парламентът организира и други събития, свързани с Международния ден на жената, в много европейски столици.

Статии