Споделете тази страница: 

Липсата на споразумение между страните-членки за начина на преразпределяне на още 120 000 търсещи убежище стана обект на сериозни критики в Европейския парламент по време на пленарен дебат на 16 септември. Депутатите призоваха страните-членки да предприемат заедно спешни мерки за разрешаването на настоящата криза и да изградят европейска система за предоставяне на убежище и миграция, която следва да донесе резултати в дългосрочен план.

В дебата участваха министърът на Люксембург за имиграцията и предоставянето на убежище Жан Аселборн, първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс и комисарят за миграционната политика Димитрис Аврамопулос.


На 14 септември министрите на правосъдието и вътрешните работи приеха решение за преместване на 40 000 бежанци от Италия и Гърция в рамките на две години. Министрите постигнаха съгласие, но само „по принцип“, за преместването на още 120 000 души, нуждаещи се от международна закрила. Въпросът ще бъде разгледан отново на извънредна среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на 22 септември.


В четвъртък от 11 часа българско време Парламентът ще проведе пленарно гласуване по неотложната процедура относно извънредното предложение за преразпределяне на 120 000 търсещи убежище. След това ще зависи само от страните-членки да финализират решението, за да влезе то в сила.


Можете да проследите нашето отразяване на дебата в Twitter или да гледате видеозаписа от пленарното заседание.