Мартин Шулц за бежанците в Гърция: „Това са хора, бягащи да спасят живота си“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Председателят на ЕП Мартин Шулц и гръцкият премиер Алексис Ципрас (вляво) посетиха центъра за посрещане на мигранти на остров Лесбос 

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц посети Гърция на 4 и 5 октомври, за да присъства на първото преместване на бежанци от Гърция в други страни от ЕС и да разгледа новия център за регистрация и идентификация на остров Лесбос. „Кризата с бежанците е на първо място криза на бежанците – на хора, които действително бягат, за да спасят живота си“, заяви г-н Шулц и призова за по-голям ангажимент на страните в ЕС към посрещането на хора, потърсили убежище в Гърция.

„Станах свидетел на работата на правителството и на интензивния ангажимент на неправителствени организации към бежанците и мигрантите“, каза председателят на Парламента, след като посети заедно с гръцкия премиер Алексис Ципрас центъра за мигранти в Мория на остров Лесбос. Поради близостта си с Турция островът се превърна във входен пункт на много мигранти в ЕС, като в момента всеки ден се регистрират близо 2 500 души.


В сряда г-н Шулц, г-н Ципрас, комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос и външният министър на Люксембург Жан Аселборн присъстваха на заминаването на първите мигранти, разпределени да бъдат преселени по схемата на ЕС от Гърция в Люксембург. Това е само първа стъпка, посочи председателят на ЕП и прикани всички страни в ЕС да декларират възможностите си за приемане на бежанци.