Депутати от ЕП посещават Турция, оценяват мерките относно сирийските бежанци 

 
 

Споделете тази страница: 

Лагер на сирийски бежанци 

Турция има важно значение за решаването на кризата с мигрантите – в страната се намират над 2,5 милиона сирийци, избягали от конфликта в родината си, а голям дял от тези, които се отправят към Европа, също минават през страната. ЕС се съгласи да предостави 3 млрд. евро на турските власти, за да помогне за посрещане на нуждите на бежанците. Две делегации на Европейския парламент – от комисиите по граждански свободи и бюджети, се отправят към Турция, за да се запознаят на място със ситуацията.

Конфликтът в Сирия, започнал преди почти пет години, се превърна в най-голямото хуманитарно бедствие по света от 1945 г. насам. Според оценки на ООН около 6,5 милиона души са напуснали домовете си и са се преместили в други части на страната, а още 4,6 милиона души са побягнали към съседните страни. Само през последните дни се смята, че около 35 000 души са напуснали втория по големина сирийски град Алепо.


Бежанците в Турция


По данни на Агенцията на ООН за бежанците в края на декември 2015 г. 2,5 милиона регистрирани сирийски бежанци са пребивавали в Турция. Това прави Турция страната с най-голям брой бежанци в света.


Около 90% от сирийските бежанци в страната живеят извън бежански лагери. Смята се, че повече от половината сирийски бежанци са деца. ЕС работи заедно с турските власти, агенции на ООН и неправителствени организации, за да посрещне най-спешните хуманитарните нужди на хората в уязвимо положение.


Продължаващият конфликт в Сирия превръща Турция в транзитен маршрут за бежанци. Миналата година са регистрирани 850 000 мигранти, пристигнали в Гърция по море от Турция, като голяма част от тях са били сирийци. На 3 февруари 2016 г. страните-членки одобриха финансиране за 3 млрд. евро в подкрепа на усилията на Турция за облекчаване на положението на бежанците и техните общности.


Делегацията на парламентарната комисия по граждански свободи


Седем депутати от комисията по граждански свободи на ЕП начело със заместник-председателката на Парламента Силви Гийом (С&Д, Франция) се отправят към Турция тази седмица. Те ще се запознаят с инициативи за подкрепа на бежанците и ще се срещнат с неправителствени организации и други партньори, за да направят оценка на положението.


Преди пътуването г-жа Гийом заяви, че основната цел е да „добием по-добра представа, за да работим по-добре“. „Списъкът с теми, по които ще дискутираме, ще бъде дълъг: закрилата, посрещането и интеграцията на бежанци, преселването, управлението на границите, връщането на мигранти от други страни, либерализацията на визите, борбата с трафиканти и така нататък“, добави тя.


Нейните надежди са, че след посещението депутатите ще имат „общата картина на проблемите и ще могат да излязат с най-добрите предложения в контекста на наплива на бежанци и по-конкретно на партньорството между ЕС и Турция“.


Делегацията на бюджетната комисия


Бюджетната комисия също изпраща в Турция своя делегация, включваща 11 депутати. Целта е да се обсъди използването на европейските средства и да се проучи как са изразходвани помощите на ЕС за бежанци от Сирия и Ирак. Депутатите ще посетят и бежански лагер.


Председателят на бюджетната комисия Жан Артуи (АЛДЕ, Франция) заяви преди пътуването: „Отиваме в Турция, за да изслушаме заинтересованите лица, да направим преглед как се изпълняват проектите, съфинансирани от бюджета на ЕС, и да оценим тяхната ефективност. Тази криза изисква амбициозен и координиран отговор в сътрудничество с агенциите на ООН, страните от ЕС, неправителствените организации и, разбира се, с турските власти.“


Следете тук ежедневната информация от посещението на двете делегации на ЕП в Турция.