„Истински спешен случай“: евродепутати се запознаха с бежанската криза в Турция 

 
 

Споделете тази страница: 

Депутати от Европейския парламент отидоха в Турция, за да видят на място как средствата на ЕС допринасят за решаване на проблемите от бежанската криза.

Гюлхан е била студентка по физика в Университета Тишрийн в Латакия, когато избухва гражданската война в Сирия и преобръща живота й. Сега тя е на 32 години и е прекарала последните четири заедно с трите си деца в лишения в бежанския лагер Османие в южна Турция. Миналата седмица депутати от две комисии на ЕП посетиха турски лагери, за да се запознаят на място с последствията от най-голямата хуманитарна криза в света от Втората световна война и да потърсят начини за ефективен отговор от Европа.

Гюлхан е сирийка от тюркски произход и е сред над 11-те милиона души, които са били принудени да напуснат домовете си вследствие на боевете в Сирия, продължаващи почти пет години и взели живота на над 250 000 души. Към момента Турция е приела над 2,5 милиона сирийци, но бежанският поток продължава: боевете край Алепо от последните седмици доведоха до струпване на още десетки хиляди души на турско-сирийската граница.

Страните от ЕС постигнаха съгласие на 3 февруари да отпуснат 3 млрд. евро помощ на страната за облекчаване на нуждите на бежанците. Депутати от комисиите по граждански свободи и бюджети на ЕП отидоха на място, за да се запознаят с проблемите.

Делегацията на комисията по граждански свободи

Седем депутати от комисията на ЕП по граждански свободи начело със Силви Гийом (С&Д, Франция) посетиха на 9 февруари бежанския лагер Низип. Той е разположен на около 45 км от границата със Сирия и дава подслон на около 15 000 сирийци. В изказване в лагера г-жа Гийом похвали усилията на турските власти и на местните общности да предоставят подслон, храна, здравни грижи и образование в бежанските лагери.

В същото време депутатите подчертаха, че само около 10% от сирийските бежанци живеят в лагери и положението на останалите бежанци е особено сложно. „Те имат спешна нужда от помощ, особено по отношение на възможностите за обучение и заетост“, заяви г-жа Гийом в Газиантеп, югоизточна Турция, където делегацията посети домовете на семейства, приели сирийски бежанци по проект на ЕС. Според изчисления над 50% от сирийските бежанци са деца, но само 14% от децата извън лагерите във възраст до 14 години посещават училище.

Депутатите се срещнаха в Анкара и с представители на турските власти, както и с представители на Агенцията на ООН за бежанците. Освен това те посетиха регистрационен център за бежанци от над 80 страни.

Делегацията на бюджетната комисия

Бюджетната комисия на ЕП също изпрати свои представители в Турция, за да научи повече за това как се използват европейските средства за облекчаване на кризата. След среща със семейство сирийски бежанци в лагера Османие на 10 февруари председателят на бюджетната комисия Жан Артюи (АЛДЕ, Франция) посочи: „Усещам тяхното нетърпение да се завърнат в родината си. Нашият приоритет трябва да бъде възстановяването на мира в Близкия Изток, тъй като само мирът може да разреши проблема с миграцията“.

Във връзка с решението на ЕС за предоставяне на 3 млрд. евро помощ на Турция, г-н Артюи изтъкна спешната нужда от средствата: „Нуждаем се от прозрачност и яснота от турска страна. Тук има истински спешен случай и доверието е належащо, за да можем да отговорим бързо“.

В лагера Османие депутатите посетиха супермаркет и бибилиотека, финансирани от Европейския съюз. По време на престоя си в Турция делегацията проведе срещи и с Агенцията на ООН за бежанците, Световната програма по прехраната, УНИЦЕФ и представители на турските власти.

Кризата с бежанците

Европейският съюз е водещият донор в международния отговор на кризата в Сирия, като страните-членки и ЕС са заделили вече над 5 млрд. евро за хуманитарна, икономическа помощ и помощ за развитие.

Въпреки усилията кризата с бежанците далеч не е разрешена. В последните години Турция се превърна не само в страната с най-много бежанци в света, но и в основен маршрут за онези, които се насочват към Европа. През 2015 г. над 1 млн. души са дошли в Европа по море, а около половината от тях са били сирийци. Голямото мнозинство са пристигнали през Турция, като само на гръцкия остров Лесбос са регистрирани над 500 хил. бежанци.

Според последните данни на Агенцията на ООН за бежанците над 80 000 бежанци и мигранти са пристигнали в Европа по море през първите шест седмици на 2016 г. Това е повече, отколко е бил броят на пристигналите през първите четири месеца на 2015 г. Над 400 души вече са загубили живота си в опит да достигнат Европа по море през 2016 г.

Щракнете върху линковете, за да научите повече за позицията на ЕП относно конфликта в Сирия, кризата с бежанците и посещението на депутати от ЕП в Турция през миналата седмица.