Кризата с бежанците: ЕП обсъди резултата от срещата на върха между ЕС и Турция 

 
 

Споделете тази страница: 

Скъсан сирийски паспорт на границата на Гърция с Бивша югославска република Македония, където хиляди бежанци чакат, за да продължат пътя си през Европа © UNHCR/Achilleas Zavallis 

Срещата в Брюксел между държавните ръководители от ЕС и турския министър-председател Ахмет Давутоглу бе тема на дебат в ЕП на 9 март. Мнозинството от депутатите настояха в своите изказвания, че международните правила за предоставяне на убежище трябва да бъдат спазвани и поискаха подробности за подготвяното споразумение с Турция. Обсъжданите планове включват идеята за всеки върнат в Турция сириец, опитващ да влезе нелегално в ЕС, друг признат сирийски бежанец да бъде приет по законен път.

Турция и кризата с бежанците

 

Турция е страната, приела най-голям брой бежанци в света, и по тази причина има важна роля за разрешаването на кризата. Близо три милиона бежанци, повечето от които сирийци, се намират на турска територия, а мнозинството от над 1 млн. мигранти, влезли в ЕС през миналата година, са преминали оттам.


Сред другите предложения, разисквани от ръководителите на страните в ЕС и г-н Давутоглу в понеделник, са либерализация на визите за турски граждани и ускоряване на преговорите за членство на страната в ЕС. Освен това се обсъжда предоставянето на още средства на турските власти за справяне с притока на бежанци в допълнение към вече обещаните 3 млрд. евро. Окончателното решение за споразумението се очаква на срещата на върха на ЕС на 17-18 март.


Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви след срещите си на 7 март с турския премиер г-н Давутоглу и с председателите на Европейския съвет и на Комисията Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер: „Това не е еднопосочна улица; Турция се нуждае от ЕС и ЕС се нуждае от Турция. Европа се сблъсква с безпрецедентна криза с мигрантите и бежанците. Но това е вярно и за Турция и нашето сътрудничество е ключово по въпроса“.


Г-н Шулц присъства на работния обяд в рамките на срещата на върха на 7 март. По повод на либерализацията на визовия режим за турски граждани той заяви, че „Парламентът като съзаконодател е готов да даде максимален принос за успешен резултат в следващите месеци“. В същото време председателят на Парламента изрази тревога за свободата на медиите в Турция и каза, че пътят на страната към членство в ЕС и кризата с бежанците трябва да бъдат третирани отделно.


Ролята на Парламента


В сряда сутрин депутатите изразиха очакванията си относно подготвяното споразумение с Турция, като общото мнение беше, че установените на международно ниво правила за предоставяне на убежище трябва да бъдат спазвани. Много от изказалите се посочиха, че присъединяването на Турция към ЕС не трябва да се обвързва с разрешаването на кризата с бежанците.


Хуманитарната криза в Сирия, довела до бягството на 4,7 млн. сирийци от страната, е в дневния ред на Европейския парламент от дълго време. Парламентът настоява за повече усилия за предотвратяване на случаите на удавяне на мигранти в морето, както и за солидарност между страните-членки за споделяне на тежестта от посрещането на бежанци.


Последните данни от Агенцията на ООН за бежанците показват, че 132 000 души са влезли в ЕС през Средиземно море през първите два месеца на 2016 г., като 123 000 души са дошли на гръцка територия. През януари и февруари са регистрирани 410 смъртни случая в Средиземно море. Около 13 000 бежанци са блокирани на границата на Гърция с Бивша югославска република Македония, след като властите в Скопие ограничиха приема на мигранти.


Парламентът отбелязва Международния ден на жената на 8 март с акцент върху трудностите пред жените бежанци. В реч пред депутатите в Страсбург Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че от началото на 2016 г. броят на жените бежанци расте все повече. „Време е да препотвърдим ценностите, върху които е основана Европа“, заяви той.


Делегации на Европейския парламент посетиха Турция през февруари, за да видят как властите в страната се справят с миграционната вълна. Депутатите похвалиха усилията на Турция да предоставят подслон, храна, здравни грижи и образование в бежанските лагери, но също така отбелязаха, че не повече от 10% от сирийските бежанци живеят в подобни лагери.


Гледайте запис на дебата в пленарна зала на 9 март.

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу (вляво) посети Парламента на 7 март сутринта за среща с председателя на ЕП Мартин Шулц