Миграционната криза: ЕП обсъжда нов подход към управлението на бежанските потоци 

 
 

Споделете тази страница: 

Access to video:   
       
Авторките на доклада на ЕП Роберта Мецола (ЕНП, Малта) и Кашету Киенге (С&Д, Италия) отговарят на въпроси за кризата с мигрантите и сделката с Турция 

На 12 април Европейският парламент ще обсъди и гласува позицията си относно разрешаването на кризата с мигрантите, превърнала се в основен политически въпрос през последните месеци. Докладът на ЕП подчертава нуждата от общоевропейски решения и солидарност със страните, понасящи основната тежест. Двете авторки на доклада отговориха на въпроси от Facebook за споразумението с Турция и други елементи от европейския подход към кризата. Вижте нашия видеоматериал.

Роберта Мецола (ЕНП, Малта) и Кашету Киенге (С&Д, Италия) подготвиха незаконодателен доклад, който излага предложенията на ЕП за справяне с миграционната криза. Преди разискването на текста в пленарна зала те отговориха на въпроси, зададени на Facebook страницата на Парламента. В отговорите си двете депутатки подчертаха, че правата на бежанците трябва да бъдат защитени и готовността на Парламента да следи дали Турция спазва задълженията по сключеното споразумение с ЕС относно мигрантите.


Докладът на ЕП


Докладът на ЕП за цялостния подход към миграционната криза ще бъде основна тема на пленарното заседание във вторник сутрин. Предлаганият текст се обявява за промени в Регламента от Дъблин, който натоварва първата страна в ЕС, посрещаща имигрантите, с отговорност за тях.


Депутатите призовават за обща европейска система за предоставяне на убежище. Освен това те искат страните в ЕС да изпълнят поетите задължения за приемане на имигранти от страни в и извън ЕС и да окажат финансова и техническа подкрепа на страните, посрещащи мигрантите.


Гледайте дебата на живо на 12 април от 9:30 часа българско време.