Гранична охрана: „Никой не отменя дълга на страните да защитават границите си“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Депутатът Артис Пабрикс по време на интервюто, предавано на живо  

Създаването на Европейската гранична и брегова охрана увеличава достъпа на страните-членки до техника и жива сила, обяснява депутатът Артис Пабрикс.

Кризата с мигрантите в ЕС показа колко е трудно да запазиш контрол над границите си при сериозен наплив от хора. Създаването на Европейска гранична и брегова охрана, одобрено от Парламента на 6 юли, има за цел да осигури капацитет за бързо реагиране на кризи. Това не означава, че страните в ЕС се лишават от суверенитет, посочи докладчикът на ЕП Артис Пабрикс (ЕНП, Латвия). Прочетете какво сподели той в интервю, предавано на живо за нашата страница във Facebook.

През 2015 г. в ЕС бяха регистрирани 1,8 млн. случая на незаконно пресичане на външните граници (спрямо 280 000 случая година по-рано). Последователите на ЕП във Facebook искаха да научат как Европейската гранична и брегова охрана ще спомогне за справяне със ситуацията.

Г-н Пабрикс обясни, че страните в ЕС ще спечелят от достъпа до техника и жива сила, които могат да бъдат разположени бързо на техните външни граници: „Ако някоя страна изпитва натиск, тя иска помощ от другите страни и в следващите 5 до 7 дни ще може да получи подкрепа от сили за бързо реагиране, включващи 1 500 гранични служители и техническо оборудване. Това се случва за пръв път в историята на ЕС.“

В същото време новата агенция само ще осигурява помощ, но няма да взема политически решения от името на съответната страна-членка. „Няма причини за безпокойство за суверенитета на националните държави. Никой не отменя отговорността на страните да защитават границите си“, посочи г-н Пабрикс.

Все пак правилата предвиждат, че страна, която не се справя със защитата на границите си и не търси помощ от останалите, може да остане временно извън Шенгенската зона за свободно движение на хора. „В такъв случай тази страна подкопава сигурността на останалите в зоната на Шенген. Това би означавало, че останалите страни могат да решат да въведат за известно време проверки на границите си със съответната държава“, каза докладчикът на ЕП.

Решението на Парламента означава, че сега остава само страните-членки да одобрят официално създаването на Европейската гранична и брегова охрана. „В следващите 3-4 месеца тази агенция трябва да започне работа. Надяваме се до края на годината тя да действа“, каза г-н Пабрикс.

Гледайте интервюто с Артис Пабрикс и се абонирайте за уведомления за следващи случаи, в които ще задаваме въпроси на живо чрез Facebook Live.