Жените бежанци: „Те са изложени на много по-големи опасности от мъжете“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Заплахите за жените бежанци са далеч по-големи от тези за мъжете, подчертава Констанс Льо Грип, ръководителка на делегация на ЕП, посетила лагери в Гърция.

Констанс Льо Грип 

Животът в бежански лагер е труден за всички, но ситуацията е още по-сложна за жените и децата без родители. Причината за това са липсата на сигурност, на битови условия и рискът от попадане в трафикантски мрежи, посочва депутатката Констанс Льо Грип (ЕНП, Франция). Тя оглави делегация на комисията по права на жените в Европейския парламент, която посети на 3 и 4 ноември лагери и центрове за бежанци в околностите на гръцката столица Атина. Разговаряхме с г-жа Льо Грип за видяното.

Кои са специфичните проблеми, пред които се изправят жените бежанци?

Жените бежанци и мигранти са изправени пред несигурност и физически и психологически заплахи, които са далеч по-големи от тези, с които се сблъскват мъжете. Те са изложени на риска от сексуална експлоатация, те могат да бъдат въвлечени в мрежите на трафиканти на хора. Това може да се случи и след пристигането на територията на ЕС, включително в рамките на бежанските лагери.

В центровете за бежанци няма достатъчно сигурност и контрол, жените невинаги имат възможност да се усамотят, липсват отделни бани. Персоналът на центровете ни разказа за много случаи на домашно насилие спрямо жените.

А децата без родители? Какво е положението при тях?

Повечето от тях живеят в лагерите, в които са настанени всички бежанци. В определени случаи се правят опити децата без родители да бъдат групирани заедно. Момичетата са особено уязвими и страдат от психологически травми. Много от тези младежи не желаят да останат дълго и не винаги осъзнават ползите за себе си от това да бъдат придружавани и подкрепяни. Те често бягат от лагерите и така стават още по-уязвими към всички опасности.

Гърция има спешна нужда от солидарността на другите страни в ЕС особено относно посрещането на непълнолетни. Към момента в Гърция няма добри условия за тях.

Вие посетихте център за жени, станали жертва на насилие. Кое Ви впечатли най-много при визитата?

Ние не се срещнахме със самите жени, но разговаряхме с управителите на центъра. Те ни казаха, че жените, приети в този приют, демонстрират огромна воля, огромна енергия и ако те получат подкрепа и помощ, те биха могли да се изправят срещу трудностите. Тези жени са изпълнени с много надежда и воля да излязат и да се включат на пазара на труда.

Що се отнася до трафика на хора, може ли да се направи оценка на тежестта на проблема?

Нямаме никаква статистика и е много трудно да направим оценка. Европейската директива в тази област не е приложена правилно, дори въобще не е приложена.

Как може да помогне Европейският парламент?

Ние вече повдигнахме въпроса за положението на жените бежанци, например при отбелязването на Деня на жената тази година, както и с приемането на доклад, който предлага цяла серия от конкретни мерки.

Трябва да се напомня постоянно на страните-членки за ангажимента за презаселването на бежанци, като всяка страна трябва да поеме своята част от товара. Ние искаме също така да се следи внимателно как се разпределят отпуснатите средства на терен.