Бежанците в Европа: „Сцените от 2015 г. не трябва да се повтарят“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Майка и дете са достигнали брега, спасени след опит да прекосят морето ©UNHCR/Achilleas Zavallis 

Броят на хората, пристигнали в Европа през 2016 г., е намалял близо три пъти спрямо предходната година, показват данни на Агенцията за външните граници на ЕС Фронтекс. На значителния спад на новопристигащите в Гърция обаче съответства рекорден наплив в Италия, а според ООН жертвите на удавяне в Средиземно море бележат връх и надхвърлят 5 000. В серия от срещи на 12 януари комисията по граждански свободи в ЕП обсъди проблемите с представители на Комисията, Съвета и Агенцията на ООН за бежанците.

В изявление пред депутатите малтийският министър Кармело Абела се ангажира от името на председателството на Съвета да търси сближаване на позициите на правителствата в ЕС: „Основата за диалог трябва да бъде отговорността и солидарността. Пряко или непряко, всички страни-членки са засегнати от миграцията“. „Ние трябва да предоставим убежище на тези, които се нуждаят, но в същото време трябва да връщаме бързо онези, които не отговарят на условията за предоставяне на закрила“, добави той.


Споразумението с Турция за мигрантите


Споразумението за намаляване на мигрантите, сключено с Турция, получи противоречиви оценки в хода на дебатите в парламентарната комисия. Г-н Абела подчерта, че то трябва да бъде спазвано, но пред представители на Европейската комисия Ана Гомеш (С&Д, Португалия) го определи като „незаконно и неморално“.  


Директорът за Европа на Агенцията на ООН за бежанците Венсан Коштел каза, че това споразумение не може да бъде модел за отношенията с Либия и за намаляване на притока на мигранти към Италия. На същото становище бе и Юдит Саргентини (Зелени/ЕСА, Холандия).


Депутатът Йерун Ленарс (ЕНП, Холандия) отбеляза, че договорът с Турция е довел до намаляването на смъртните случаи на хора, опитващи се да достигнат Европа. В същото време той настоя, че трябва да се направи повече за подобряване на условията за бежанците в Гърция.


Докладчикът на ЕП за Турция Кати Пири (С&Д, Холандия) отправи критики към изявлението на Комисията, че трябва да се поднови връщането на Гърция на търсещи убежище, регистрирани в страната съгласно Регламента от Дъблин. „Нека бъдем реалисти. Ние виждаме какво се случва в Гърция. Не сме връщали хора там от години заради липсата на приемливи центрове за настаняване. Вие подхранвате популизма, като обявявате нещо, което всички знаем, че няма да се случи.“


Изчезнали непълнолетни


Сесилия Викстрьом (АЛДЕ, Швеция) подготвя доклад на комисията по граждански свободи относно реформирането на правилата от Дъблин, според които страната, приела първа човек, търсещ убежище, трябва да се произнесе по молбата му. Тя отбеляза, че една от слабостите в предложенията за промени е недостатъчната защита на непълнолетните: „Миналата година поне 10 000 деца и тийнейджъри са минали в неизвестност и са изчезнали.“ Представителят на Агенцията на ООН за бежанците Венсан Коштел препоръча страните в ЕС да изградят система за бързо осигуряване на настойничество и за проследяване на семейните връзки.


Легални пътища за искане на убежище


Друго предложение на г-н Коштел бе регламентирането на начин за отправяне на искане за убежище в Европа по законен път. Депутатката Барбара Спинели (ЕОЛ/СЗЛ, Италия) защити идеята: „Ако не излезем с предложения за легални пътища, рискуваме да създадем огромна нисша класа в Европа“.


Докладчикът на Парламента за визовия кодекс на ЕС Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания) посочи, че се сблъсква с много съпротива от страните-членки по отношение на хуманитарните визи. В тази връзка той прикани Агенцията на ООН за бежанците да заяви по-гласно позицията си по въпроса: „Това би могло да помогне за подобряване на атмосферата“.


Йозеф Вайденхолцер (С&Д, Австрия) разкритикува неефективността и разпокъсаността на системите в ЕС за регистрация на търсещите убежище, а Сесил Киенге (С&Д, Италия) подкрепи призивите на Агенцията на ООН за опростяване на процедурите по разглеждане на исканията.


Директорът на Агенцията на ООН за бежанците Венсан Коштел призова за обща система на ЕС за регистрация на търсещи убежище, която следва да разполага с характеристики, надхвърлящи тези на съществуващата база данни Евродак. Според него това би довело до улесняване на проверките за целите на сигурността и би икономисало средства. Г-н Коштел също така прикани ЕС да се подготви за евентуални бъдещи миграционни вълни: „Изглежда сякаш Европа няма нито План А, нито План Б. Сцените от 2015 г. не трябва да се повтарят“.


Щракнете върху линковете в карето вдясно, за да видите моменти от дискусиите в комисията по граждански свободи на 12 януари.

Малтийският министър Кармело Абела се ангажира да търси сближаване на позициите на страните в ЕС относно миграцията 

5 079  ; души са загубили живота си или са изчезнали в Средиземно море през 2016 г. (ООН)

Споделяне на цитата: