Вещества, причиняващи рак: ЕП приема мерки за по-безопасни работни места 

 
 

Споделете тази страница: 

Ракът причинява над половината смъртни случаи, свързани с работното място. Актуализирани правила на ЕС ограничават рисковете от излагане на опасни субстанции.

Парламентът гласува мерки за подобряване на защитата на работниците ©AP Images/European Union-EP 

Директива от 2004 г. налага изисквания за ограничаване на присъствието на вредни вещества на работното място, които могат да причинят рак или генетични мутации. При трети преглед на директивата депутатите в Парламента гласуваха на 27 март 2019 г. за добавяне на пет субстанции към списъка с контролираните вещества.

Новите законодателни промени налагат ограничения за наличието на работното място на вещества, които се ползват при производството на никелово-кадмиеви батерии, обработката на цинк и мед, в лаборатории, електронни материали, строителство, здравеопазване и други сектори.

Депутатът Лаура Аджеа (ЕСПД, Италия) заяви, че споразумението със Съвета по третото изменение на правилата "ще помогне за дълготрайното подобряване на условията на труд за един милион работници в ЕС и ще предотврати над 22 000 случая на професионални заболявания годишно".

Преди това през 2017 г. евродепутатите добавиха 11 субстанции към списъка с контролираните вещества, а през декември 2018 г. ‒ още осем, сред които бяха газовете, отделяни при изгаряне на дизелово гориво, и отработено моторно масло. С новите субстанции от третото изменение броят на веществата, за които има ограничения за присътсвието им на работното място, се увеличава на 27.

Рискът от рак на работното място

Около 53% от смъртните случаи в ЕС, свързани с работното място, са причинени от рак, посочва Европейската комисия. По-рядко причина за смъртта са сърдечно-съдовите заболявания (в 28% от случаите) и дихателните заболявания (в 6% от случаите).

Най-често ракът на работното място засяга белите дробове, обвивките на телесните кухини (мезотелиоми - причинени от излагане на азбест) и пикочния мехур. Според оценки на Световната здравна организация всеки десети случай на рак на белите дробове е тясно свързан с рискове на работното място.

Особено застрашени са работниците в строителството, химическата промишленост, автомобилостроенето, производството на мебели, храни и облекла, дървообработващата промишленост и здравеопазването.