Споделете тази страница: 

Статии 

Видеоматериал: Джоузеф Стиглиц за борбата с укриването на данъци        

Данъчната потайност трябва да бъде атакувана на глобално ниво, тъй като проблемът, разкрит в досиетата от Панама, е глобален, заяви на 16 ноември Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц пред анкетната комисия на Европейския парламент, разследваща избягването на данъци. Според него Европа има важна роля в тази борба, тъй като от САЩ не може да се очаква много: „Когато твоят (бъдещ) президент е главен укривател, е трудно да имаш увереност в посоката, в която ще поемем“.

Видеоматериал: Европейският парламент и борбата срещу данъчните измами
       

Измамите с данъка върху добавената стойност (ДДС) върху стоки, изнесени в други страни-членки, струват на европейските данъкоплатци около 50 млрд. евро всяка година. Европейската комисия предлага план, който трябва да намали тези загуби и да модернизира правилата за ДДС, приети още през 1993 г. Европейският парламент обсъди предложенията на 23 ноември и прие позицията си на следващия ден. Прочетете за становището на Парламента и научете повече за данъчните измами от нашия видеоматериал.

Маркус Фербер        

Заявлението на Европейската комисия, че Ирландия трябва да събере 13 млрд. евро, дадени на американската технологична компания Apple под формата на данъчни облекчения, получи широка подкрепа от Парламента в пленарен дебат на 14 септември. В интервю преди това Маркус Фербер (ЕНП, Германия), един от водещите депутати по данъчни въпроси, защити обявеното от комисар Вестегер решение. „Не можем да имаме ситуация, в която някои имат специални данъчни условия, а мнозинството нямат шанс“, каза той.

Eurobarometre: tax-fraud ©AP Images/ European Union-EP        

Въпросите на данъчното облагане не са само за експерти и специализирани издания - широк кръг от хора настояват за справедлива данъчна система и мерки срещу избягването на данъци. Неотдавнашно проучване на Евробарометър по поръчка на Парламента разкри, че 75% от европейците искат ЕС да направи повече по проблема с данъчните измами. Темата е сред водещите приоритети за ЕП през настоящия мандат.

Съобщение за пресата 

Кодексът за поведение на европейските комисари трябва да бъде сериозно затегнат, за да се избегнат конфликти на интереси и да се възстанови доверието на европейските граждани в политическите институции. Това беше ключовото послание, около което се обединиха повечето евродепутати по време на дебата във вторник вечер с комисар Пиер Московичи относно бизнес връзките на бивши и настоящи комисари.

Съобщение за пресата 

В сряда Парламентът прие предложение на политическото си ръководство за създаване на анкетна комисия, която да разгледа разкритията от „Досиетата от Панама” относно финансовите мерки на офшорни компании и техните крайни бенефициенти. Тя ще разследва обвиненията в нарушения и лошо управление в прилагането на законодателството на ЕС относно прането на пари, укриването и избягването на данъци.

Позицията на Парламента 

Анкетната комисия за досиетата от Панама  

Третата комисия за данъчното облагане 

Статии 

Инфографика: Корпоративно облагане        

Избягването на данъци от компаниите струва на страните от ЕС пропуснати приходи в размер от 160-190 млрд. евро годишно. Парламентът обсъди на 7 юни нови мерки срещу най-често срещаните практики и гласува позицията си по тях на следващия ден. Прочетете повече за законодателството и разгледайте нашата инфографика, която показва корпоративните данъчни ставки в страните от ЕС и приходите от това перо.

Съобщение за пресата 

В резолюция, гласувана в сряда, Парламентът приветства предложението на Комисията за директива на ЕС против избягването на данъци. Евродепутатите препоръчаха по-строги ограничения за удръжките за плащания на лихви и по-строги правила за чуждестранните приходи.

Съобщение за пресата 

Според ЕП споразумението, договорено от страните членки на ЕС за автоматичен обмен на информация относно данъчните им сделки с мултинационални компании, е една „изпусната възможност“ за постигане на голям напредък в борбата срещу нечестната данъчна конкуренция. Евродепутатите са против прекаленото ограничаване на обхвата на директива за „автоматичен обмен“ и на ролята на Комисията в нея.

Статии 

Ferreira Theurer ITW_        

Мултинационалните компании трябва да плащат данъци там, където реализират печалбите си, заявява Европейският парламент в доклад, подготвен от специалната комисия на ЕП за данъчните постановления и приет на 25 ноември. В разговор с нас авторите на доклада Елиза Ферейра (С&Д, Португалия) и Михаел Тойрер (АЛДЕ, Германия) изтъкнаха трудностите в работата си с бизнеса и националните власти по темата, но също изразиха надежда, че приетият текст ще стимулира промени към по-справедливо облагане в ЕС.

Ален Ламасур        

След като Европейската комисия стартира разследвания относно данъчните постановления в страните-членки, Парламентът създаде своя специална комисия, която трябва да проучи дали страни от ЕС предлагат ниски данъци, за да задържат или привлекат мултинационални компании на своя територия. Председателят на комисията Ален Ламасур (ЕНП, Франция) заяви в интервю, че Парламентът ще изготви предложения, които ще са в интерес на прозрачността и справедливостта. Ето какво сподели за нас г-н Ламасур.

Статии 

EC President Jean Claude Juncker is pictured during the debate on the fight against tax avoidance        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер участва лично в извънреден дебат за борбата с избягването на данъчно облагане, провокиран от последните разкрития за тайни сделки за предоставяне на преференциални данъчни процедури за мултинационални компании в Люксембург.

Motion of censure against the Commission rejected by a large majority        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Европейският парламент отхвърли предложението за вот на недоверие срещу председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и неговия екип с 461 гласа „против“, 101 „за“ и 88 „въздържал се“. Предложението беше внесено след дебата за „Люкслийкс“ с г-н Юнкер на 12 ноември от 76 депутати от групата на ЕСПД и от редиците на независими членове на ЕП. Разискванията по предложението за вота се проведоха в понеделник.