Споделете тази страница: 

Статии 

Въоръжени патрули в Париж Photo by Manu Sanchez on Unsplash        

Редица градове в Европа станаха обект на терористични нападения от 2015 г. насам. Научете повече за профила на терористите и за мерките на ЕС срещу тях.

500 euros banknotes with a gun ©AP Images/European Union-EP        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

За да спрат финансовите потоци на терористични организации, държавите от ЕС трябва да следят съмнителни транзакции и активно да споделят разузнавателни данни, призовават евродепутати.

Вътрешният министър на Франция Матиас Фекл, на Германия Томас де Мезиер и председателят на комисията по граждански свободи Клод Мораес        

Няколко дни след терористичния акт в Лондон вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер и неговият френски колега Матиас Фекл застанаха пред комисията по граждански свободи в ЕП на 27 март, за да обсъдят проблемите на сигурността в ЕС и възможните решения. Двамата подчертаха в един глас нуждата от укрепване на външните граници, подобряване на споделянето на информация между страните-членки и засилване на мерките срещу радикализацията.

Щракнете върху изображението, за да разгледате всички мерки, приети от Парламента в борбата с тероризма от януари 2015 г. насам        

Тероризмът не е просто един зловещ престъпен акт, а цяла поредица от подготвителни действия, които правят възможно немислимото. Онези, които планират бъдещи нападения, трябва да бъдат заловени преди самия удар и да бъдат подведени под отговорност. Европейският парламент одобри на 16 февруари директива, която криминализира редица деяния като пътуването в чужбина с цел участие в терористични актове или възхвалата им онлайн. Депутатите подкрепиха и засилване на проверките на външните граници на ЕС.

Passport control illustration        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Според регламент, гласуван в четвъртък, всички граждани на ЕС и трети страни, които преминават външните граници на Съюза, трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни, например за изгубени или откраднали документи. На 5 декември 2016 г. преговарящите от страна на Европейския парламент и Съвета на министрите постигнаха съгласие по новите правила.

Съобщение за пресата 

В четвъртък, ЕП одобри нови общоевропейски правила за справяне с нарастващата заплаха от пътуване на „чуждестранни бойци“ до зони на конфликт с цел тероризъм и с „вълците единаци“, които планират самостоятелни атаки.

Видеоматериал: ЕС срещу тероризма        

Около 5 000 европейци са се присъединили към терористични групировки по света, което ги прави заплаха за сигурността на ЕС. Парламентът е на път да приеме текстове, които целят да криминализират подготовката на атентати и да наложат задължителни проверки за европейски граждани, влизащи в или излизащи от ЕС. Депутатите работят също така и по мерки срещу радикализацията и набирането на нови поддръжници от терористите. Гледайте нашия видеоматериал, за да научите повече.

Статии 

Europol's new Headquarters on Eisenhowerlaan in The Hague        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Полицейската агенция на ЕС Европол скоро ще може да засили борбата си срещу тероризма, киберпрестъпленията и други криминални прояви, както и да реагира по-бързо на заплахи, благодарение на нови правила, които бяха одобрени от Парламента в сряда. Новите правомощия са придружени със силни гаранции за защита на данните и демократичен контрол.

Airport Check-In Counters With Passengers        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

Новата директива, уреждаща ползването на резервационните данни на авиопътниците в ЕС (PNR) за превенция, разкриване, разследване и съдебно преследване на тероризъм и сериозни престъпления, беше одобрена от ЕП в четвъртък. Тя ще задължи авиолиниите да предават на националните власти данните на пътниците за всички полети от трети страни към ЕС и обратно.

Инфографика: Клаузата за обща отбрана на ЕС        

Непосредствено след терористичните актове в Париж през ноември Франция поиска помощ от другите страни в ЕС, като задейства клауза за съдействие в договорите, която не бе използвана преди. Това повдигна много въпроси относно процедурата и ролята на ЕС в нея. Депутатите приеха резолюция на 21 януари, с която заявяват, че този случай трябва да послужи като стимул за засилване на европейската политика за сигурност. Вижте нашата инфографика и научете повече за клаузата за обща отбрана.

Мъж с пистолет в кобура        

След терористичните нападения в Париж през ноември Европейската комисия предложи по-строги правила за контрол върху притежанието на оръжия, за да намали риска от попадането им в лоши ръце. Какви ще бъдат последствията от затягането на режима? В изслушване, организирано на 16 март в комисията по вътрешен пазар на ЕП, експерти дискутираха с депутатите направените предложения и очаквания ефект от тях.

Надпис "Je suis Bruxelles" на посетителския център на ЕП        

Терористичните атаки в Брюксел на 22 март още веднъж подчертаха нуждата от по-добро сътрудничество в ЕС в областта на сигурността. В пленарен дебат на 12 април с Комисията и Съвета Европейският парламент ще обсъди мерки за още по-решително противодействие на тероризма. Научете повече за предложенията, по които работят депутатите към момента, и проследете дискусията в пленарна зала във вторник от 16 часа българско време.

Изказали се по време на дебата за тероризма        

Зачестяващите терористични актове както в ЕС, така и в други страни, бяха тема на пленарен дебат в ЕП на 21 януари. Депутатите подчертаха в изказванията си нуждата от споделяне на наличната информация и засилване на контрола върху границите и призоваха страните-членки да подобрят сътрудничеството си.

Europol: Assisting Member States in fighting international crime  ©AP Images/ European Union-EP        

Заплахата от престъпни и терористични мрежи изисква адекватен международен отговор, част от който е Европейската полицейска служба, позната като Европол. Тази агенция на ЕС подпомага обмена и анализа на информация между държавите-членки в сферата на правораздаването и сигурността. На 30 ноември комисията по граждански свободи гласува за увеличаване на ролята на службата в борбата с тероризма. Прочетете повече за дейността на Европол.

Проверка на документ на граничен пункт        

Противодействието на тероризма е сред основните акценти в дейността на Европейския парламент в последните седмици. На 30 ноември и 1 декември депутатите в комисията по граждански свободи гласуваха за засилване на правомощията на Европол, обсъдиха напредъка по приемането на законодателство за споделянето между страните-членки на ключова информация за пътуващите със самолет и разискваха нуждата от всеобхватен отговор. Представяме кратко обобщение на работата по темата през седмицата.

Мартин Шулц, Жан-Клод Юнкер, Федерика Могерини и Арлем Дезир пеят        

Депутати и служители в Европейския парламент изпяха френския химн и почетоха с минута мълчание жертвите на терористичните актове в Париж на кратка церемония на 17 ноември в пленарната зала на ЕП в Брюксел. „Атентатите в Париж бяха нападение срещу нашите свободи, нападение срещу нашите европейски ценности и нашия начин на живот, нападение срещу всички нас“, заяви председателят на Парламента Мартин Шулц. „В мъката си ние европейците стоим рамо до рамо с френския народ“.

Работата на Парламента 

Статии 

European Parliament plenary debate on recent terrorist attacks in Paris        
Съобщение за пресата 

Съобщение за пресата 

„Политическото парадиране“, което приравнява бежанците с терористи, само подклажда омразата и отчаянието, които мотивират хората да се присъединяват към терористични групи. Това казаха много евродепутати по време на дебата в сряда. Вместо да позволяват свободите и толерантността на Европа да бъдат подкопавани, страните от ЕС трябва да се стремят да подсилват сигурността чрез сътрудничество.

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в ЕП на 16 ноември        

„Няма лесни рецепти в борбата с тероризма“, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в дискусия в комисията по външни работи на ЕП на 16 ноември, която се съредоточи върху последствията от атентатите в Париж. Той изрази надежда от консултациите във Виена за бъдещето на Сирия, но подчерта, че е рано за „оптимизъм или еуфория“. Председателят на парламентарната комисия Елмар Брок (ЕНП, Германия) настоя по време на дискусията, че „бежанците са жертви на терора, а не са част от него“.

Жил де Керков        

Европейският съюз е в процес на преосмисляне на политиката си за противодействие на тероризма и това прави поста на Жил де Керков особено важен. Неговата работа е да координира усилията на правителствата на страните от ЕС срещу терористичната заплаха и да прави препоръки за нови мерки. Според г-н де Керков въвеждането на общи норми за целия ЕС гарантира по-добра защита на личните свободи от политики, разработени самостоятелно във всяка отделна страна.

Интервю с директора на Европол Роб Уейнрайт след изслушването в комисията по граждански свободи        

„Положението със сигурността в Европа се промени драстично през последните години“, заяви председателят на комисията по граждански свободи в ЕП Клод Мораес (С&Д, Великобритания) по време на изслушване на 14 април за борбата с тероризма. Депутати и експерти се обединиха около нуждата от сътрудничество между държавите за противодействие на радикализацията и възпиране на екстремизма. След заседанието потърсихме мнението на г-н Мораес и на Рашида Дати (ЕНП, Франция), която подготвя доклад на ЕП.

Представители на всички политически групи в ЕП се включиха в отдаването на почит на жертвите от нападението в Париж        

Депутати, служители в Европейския парламент и граждани почетоха на 8 януари с минута мълчание пред сградата на ЕП в Брюксел жертвите на нападението над френското списание „Шарли ебдо“ на предишния ден. „Както вие, както всички ние, и аз съм Шарли“, заяви председателят на Парламента Мартин Шулц в кратко изявление пред събралите се хора.