Външният министър на Германия: преговорите за Сирия ни дават надежди 

 
 

Споделете тази страница: 

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в ЕП на 16 ноември 

„Няма лесни рецепти в борбата с тероризма“, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в дискусия в комисията по външни работи на ЕП на 16 ноември, която се съредоточи върху последствията от атентатите в Париж. Той изрази надежда от консултациите във Виена за бъдещето на Сирия, но подчерта, че е рано за „оптимизъм или еуфория“. Председателят на парламентарната комисия Елмар Брок (ЕНП, Германия) настоя по време на дискусията, че „бежанците са жертви на терора, а не са част от него“.

Г-н Щайнмайер наблегна на нуждата за намиране на политическо решение на кризата в Сирия, като заяви, че „само военни действия няма да бъдат достатъчни за преодоляването на проблема“. Той подчерта, че преговорите във Виена са успели да съберат заедно САЩ и Русия, както и Иран и Саудитска Арабия, и са очертали пътната карта към примирие.


„Опозицията и сирийската армия не трябва да се броят едни срещу други повече; иначе на тях няма да им останат сили в битката с „Ислямска държава“ и Ал-Нусра“, заяви германският външен министър. „След шест месеца трябва да бъдат номинирани членовете на преходно правителство, а след 18 месеца би трябвало да има избори“, добави той.


Препятствията по пътя към мир


В дискусията депутатите изтъкнаха редица трудности пред преодоляването на текущата криза. Хавиер Нарт (АЛДЕ, Испания) попита: „Как можем да се борим с „Ислямска държава“, ако военните стратези казват, че им трябват пет години и половина?“ Такис Хаджигеоргиу (ЕОЛ/СЗЛ, Кипър) посочи, че Турция се бори с пешмергите, а Европа подкрепя и двете страни.


Барбара Лохбилер (Зелени/ЕСА, Германия) приветства пътната карта за Сирия, но изтъкна, че споровете относно бъдещето на Башар Асад не са разрешени: „Ние сме изправени пред много сериозни военни престъпления, отговорните за които не могат да се измъкнат безнаказано“.


Шенген и атентатите в Париж


Във връзка с терористичните актове в Париж Мишел Алио Мари (ЕНП, Франция) постави въпроса дали не е време за прилагане на практика на чл. 222 от Договора за функциониране на ЕС, според който ЕС и страните-членки ще действат солидарно в случай на терористично нападение над страна-членка. „Това може би е моментът да дадем тласък на целия въпрос за европейските отбранителни сили“, каза тя.


Според Афзал Хан (С&Д, Великобритания) „много мюсюлмани в Европа се страхуват сега от репресии и още дискриминация“. „Трябва да се направи повече, за да се осигури безопасността на външните граници и да се споделя разузнавателна информация по-ефективно“, настоя той.


Редица депутати повдигнаха въпроса за комуникацията между правораздателните органи на страни в Шенгенското пространство. „Защо германската полиция не уведоми френските власти за кола от Черна гора, която според данните е била задържана преди седмица на австрийската граница пълна с оръжия и отправила се в посока към Париж?“, попита Чарлс Танък (ЕКР, Великобритания).


Джеймс Карвър (ЕСПД, Великобритания) отбеляза липсата на достъчно гранични проверки“ и зададе въпроса дали атентатите в Париж „на практика не означават край на Шенген и на ключовия принцип за свобода на придвижване на хората“.