„Няма да бъдем отровени от тези престъпници“: ЕП почита жертвите в Париж 

 
 

Споделете тази страница: 

Депутати и служители в Европейския парламент изпяха френския химн и почетоха с минута мълчание жертвите на терористичните актове в Париж на кратка церемония на 17 ноември в пленарната зала на ЕП в Брюксел. „Атентатите в Париж бяха нападение срещу нашите свободи, нападение срещу нашите европейски ценности и нашия начин на живот, нападение срещу всички нас“, заяви председателят на Парламента Мартин Шулц. „В мъката си ние европейците стоим рамо до рамо с френския народ“.

Г-н Шулц се обяви против промени в европейския подход към кризата с мигрантите вследствие на атентатите: „Няма да си позволим да бъдем отровени от злъчта на тези престъпници. Ако започнем да подозираме бежанците от Сирия, ние поставяме в общия куп жертвите и убийците, а точно това искат те“. „Повече от всякога ние ще бъдем толерантни и човечни, ще се борим да защитим начина си на живот и отворените си общества“, каза още той.


На церемонията в Парламента присъстваха също така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини и френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир.