Пленарен дебат за тероризма: „Заплахата изглежда расте в и отвъд ЕС“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Парламентът обсъди мерките срещу нарастващата терористична заплаха по време на дебат на 21 януари 

Зачестяващите терористични актове както в ЕС, така и в други страни, бяха тема на пленарен дебат в ЕП на 21 януари. Депутатите подчертаха в изказванията си нуждата от споделяне на наличната информация и засилване на контрола върху границите и призоваха страните-членки да подобрят сътрудничеството си.

Тон на дискусията зададе холандският външен министър Берт Кундерс, който заяви от името на Съвета: „От последните събития може да се направи преценка, че терористичната заплаха изглежда се увеличава в Европейския съюз, но и в непосредствена близост до него, както и по-далече“.


Сътрудничество


Страните-членки трябва да работят една с друга и със страни извън ЕС, за да се противопоставят на тероризма, настояха много от изказалите се в дебата.


Кундерс посочи, че споделянето на информация и оперативното сътрудничество са приоритети за Съвета, и приветства постигнатото предварително съгласие между Парламента и страните-членки по законодателство за използването на регистрационните данни за пътуващите със самолет: „Споразумението по директивата на ЕС ще подкрепи полицейските и разузнавателните органи в работата им по издирване на евентуални терористи и престъпници чрез получаването на достъп до данните на пътниците“.


Комисарят по миграционната политика и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос призова страните-членки „да си вярват повече, да споделят информация помежду си и с Европол". "Заплахите, пред които се изправяме, са общи, нашите подходи към заплахите също трябва да са общи. Това не е състезание; ние се подсилваме едни други, ако си сътрудничим“, каза той.


Ян Филип Албрехт (Зелени/ЕСА, Германия) заяви, че страните-членки трябва да поемат своята отговорност: „Страните-членки блокираха много от мерките за налагане на общи стандарти в сътрудничеството срещу организираната престъпност и тероризма, особено относно споделянето на информация между институции и органи на страните-членки и Европол или други европейски агенции. Това все още не работи“.


Комисар Аврамопулос също не спести критики: „На лично ниво мога да ви кажа, че не съм щастлив от сътрудничеството до момента. За съжаление, повечето от страните-членки пазят най-добрата информация за себе си.“


Ангел Джамбазки (ЕКР, България) обърна внимание на ролята на страни извън ЕС: „За съжаление, терористичните организации бяха подценени, радикализацията беше подценена, мултикултурализмът всъщност се провали, а много страни продължават с доста неразумната си политика спрямо страни като Турция, Саудитска Арабия и Катар, които спонсорират терористични организации. Време е да се сложи край на това.“


Мигрантите


Въпросът за мигрантите и отношението към тях се оказа сред спорните по време на дебата. През последната година безпрецедентен брой хора от страни в Африка, Близкия Изток и Средна Азия пристигнаха в Европа и някои страни от ЕС решиха да върнат временно граничния контрол вътре в Шенгенската зона на свободно придвижване. Съществуват опасения, че терористи могат да се възползват от миграционния поток, за да се промъкнат в Европа.


Елисавет Воземберг-Вриониди (ЕНП, Гърция) настоя, че миграцията и тероризмът не трябва да се преплитат: „Тези две явления със сигурност не могат да бъдат свързвани“.


Стивън Улф (ЕСПД, Великобритания) направи разграничение между мигрантите и търсещите убежище: „Голямото мнозинство от търсещите убежище са наистина хора, бягащи от тероризма; мнозинството от мигрантите са икономически мигранти.“ Той се изказа срещу наличието на отворени граници.


Вики Мейер (ЕНС, Холандия) също изтъкна значението на граничния контрол: „Ако искаме да защитим европейците, е време да приемем, че единственото решение е да затворим националните си граници и да пратим обратно всички така наречени търсещи убежище“.


Независимият депутат Ламброс Фундулис (Гърция) разкритикува подхода досега: „Европейските страни допуснаха тероризма на улиците на Европа… Наблюдаваме расизъм и всякакви други явления. Нуждаем се от разумни начини за справяне с терористите“.


Нужда от балансирани мерки


Макар че почти всички депутати подкрепиха идеята за допълнителни мерки срещу тероризма, някои настояха, че те трябва да бъдат справедливи и премерени.


Биргит Зипел (С&Д, Германия) се обяви за общоевропейска дефиниция за терористични актове и добави: „Трябва във всички случаи да се гарантират справедливи процедури, за да не се провалят някои дела заради липса на доказателства. Ние трябва да предотвратяваме и да преследваме съдебно.“


Петър Йежек (АЛДЕ, Чехия) се обяви за укрепване на външната и вътрешната сигурност на ЕС, но също така каза: „Разбира се, тези мерки трябва да бъдат ефективни, но не и прекалени“.


Инеш Крищина Зубер (ЕОЛ/СЗЛ, Португалия) предупреди, че мерките срещу тероризма, могат да покопаят свободата: „Те са неделима част от милитаризацията и войната, които водят до расизъм и ксенофобия“. Тя призова за край на вмешателството в политиката на суверенни страни, което според нея е една от причините за тероризма.