Контрол върху оръжията: експерти споделят мнения в ЕП 

 
 

Споделете тази страница: 

Какво би било отражението на новите правила за притежаването на оръжия в ЕС? ©AP Images/ European Union-EP 

След терористичните нападения в Париж през ноември Европейската комисия предложи по-строги правила за контрол върху притежанието на оръжия, за да намали риска от попадането им в лоши ръце. Какви ще бъдат последствията от затягането на режима? В изслушване, организирано на 16 март в комисията по вътрешен пазар на ЕП, експерти дискутираха с депутатите направените предложения и очаквания ефект от тях.

Законодателството в момента


Настоящето законодателство на ЕС за контрола върху оръжията датира от 1991 година и е актуализирано през 2008 г. То налага забрана за притежаването на автоматични оръжия, разрешителен режим за притежаването на полуавтоматични оръжия (които стрелят по веднъж при всяко натискане на спусъка), а други видове оръжия като например пушки трябва да бъдат обявени от техните собственици. Старинните оръжия не влизат в обхвата на законодателството.


Колекционерите и музеите – в обхвата на новите правила


Европейската комисия предлага обновените правила да важат и за колекционерите и музеите, като така те ще бъдат задължени да се сдобият с необходимите разрешения и ще трябва да декларират оръжията, с които разполагат. Музеите ще могат да притежават автоматични оръжия, само ако те са били приведени за постоянно в неизползваемо състояние.


На дискусията в Парламента д-р Едуард Импи, генерален директор на Кралския арсенал във Великобритания, предупреди, че такова решение може да има съкрушителен ефект за музеите. „Да дезактивираш оръжие означава да го осакатиш почти до унищожаване. Нищо повече не може да се научи от такъв предмет. Това е като да извадиш двигателя на старинна кола“.


Регистри на оръжията


Друго ключово предложение на Комисията би направило задължително съхраняването на информацията за огнестрелните оръжия в национални регистри, докато оръжията не бъдат унищожени. Сегашните правила изискват съхраняването на такава информация за 20 години.


Според Филип Нобл от френската съдебна полиция „20 години е твърде кратък срок. Нападателите в Париж използваха оръжия от различни периоди, от 1942 г. до 1957 г. Съхраняването на данните е много важно.“


Полуавтоматичните оръжия


Полуавтоматичните оръжия, които наподобяват оръжия с автоматични механизми, биха били забранени според новите предложения, точно както автоматичните оръжия са вече извън закона.


Според Жан-Люк Стасен от белгийския орган за изпитания и регистрация на оръжия предложението на Комисията не е достатъчно ясно: „Това е много субективен критерий, който ще доведе до разминавания в тълкуването от различните страни“.


Други предложени промени


Европейската комисия предлага още въвеждане на единни правила за маркировка на оръжията и общ петгодишен лимит за разрешителните за ползване. Тя настоява и за по-строги правила за продажби на оръжия през интернет, както и за включване в обхвата на законодателството на оръжия като сигналните пистолети, които могат да бъдат пригодени.


Следващи стъпки


Комисията по вътрешен пазар се очаква да подготви своя доклад по предложенията за законодателни промени до края на юни. Председателката на комисията Вики Форд (ЕКР, Великобритания) отговаря за изготвянето на проект на доклада. На последващ етап (вероятно през есента) позицията на ЕП ще бъде разисквана и гласувана в пленарна зала.