Борбата с тероризма: Парламентът обсъжда мерки за справяне със заплахата 

 
 

Споделете тази страница: 

След атаките в Брюксел Европейският парламент изрази солидарност с близките на жертвите  

Терористичните атаки в Брюксел на 22 март още веднъж подчертаха нуждата от по-добро сътрудничество в ЕС в областта на сигурността. В пленарен дебат на 12 април с Комисията и Съвета Европейският парламент ще обсъди мерки за още по-решително противодействие на тероризма. Научете повече за предложенията, по които работят депутатите към момента, и проследете дискусията в пленарна зала във вторник от 16 часа българско време.

Атентатите в Брюксел


Министрите на правосъдието от страните в ЕС проведоха извънредно заседание два дни след атентатите в Брюксел. Заместник-председателката на ЕП Силви Гийом заяви след срещата: „Европейските граждани с право очакват конкретни действия от правителствата си и от ЕС за противодействие на тероризма. Тези действия трябва да обхванат всички аспекти на заплахата – от превенцията до осигуряването на защита и преследването“.


Мерки срещу тероризма


Стратегията на ЕС срещу тероризма бе приета скоро след терористичните актове в Мадрид през 2004 г. и в Лондон през 2005 г. Терористичните нападения в Париж през 2015 г. ускориха разработването на допълнителни мерки. Парламентът работи в момента по две предложения, представени от Европейската комисия в края на миналата година: директива, която ще криминализира действия, свързани с подготовката на терористични актове, и директива за затягане на контрола върху оръжията.


Смята се, че около 5 000 европейски граждани са се присъединили към терористични организации в Ирак и Сирия, и завръщането на тези хора в Европа представлява заплаха за сигурността. Парламентът прие през ноември 2015 г. резолюция за предотвратяване на радикализацията на европейски граждани. В нея депутатите предлагат изолирането на радикализирани затворници и искат повече прозрачност във финансовите потоци към и от външни страни.


Парламентът ще гласува през май законодателство за засилване на мандата на европейската полицейска служба Европол. Предложение за увеличение на персонала на службата, отговарящ за борбата с тероризма, влиза в пленарна зала през април.


Сигурност и личен живот


През декември 2015 г. Парламентът и Съветът постигнаха съгласие относно приемането на директива за систематичното събиране, ползване и съхраняване на информация за пътуващите със самолет, в това число дати на полети, маршрути, данни за контакт и платежна информация.


Текстът на законодателството ще бъде одобрен в пленарна зала на 14 април заедно с приемането на новите правила за защитата на личните данни, които трябва да дадат повече контрол на гражданите върху тяхната лична информация. Депутатите настояваха въпросът за сигурността да бъде обвързан със защитата на основните свободи на гражданите и неприкосновеността на личния живот.


Борбата с тероризма остава на челно място в дневния ред на Парламента: депутатите ще разгледат в следващите месеци предложения за подобряване на системата за обмен на информация за криминалното минало на граждани и за засилване на проверките в бази данни по външните граници на Шенгенското пространство.


Гледайте пленарния дебат на живо на 12 април от 16 часа българско време и следете нашата тематична страница за актуална информация относно работата на Парламента по темата.

Материалът бе първоначално публикуван на 8 април.