Сигурност 

Продукти в тази категория 

Видеоматериал: Частни охранителни дружества        

Страни-членки, участващи в международни мисии, и Европейският съюз все повече разчитат на частни компании, които да изпълняват военни или охранителни функции зад граница. Ако нещо се обърка при защитата на цивилен персонал или осъществяването на военни задачи, това може да доведе до фатални последствия. На 3 май комисията по външни работи в ЕП гласува препоръки за увеличаване на отчетността на частните охранителни дружества и за забрана за участието им в сражения.

Видеоматериал: По-добра защита на децата онлайн        

Децата прекарват много време онлайн и опасността те да се натъкнат на неподходящо съдържание, подбуждащо към насилие, не е за подценяване. Парламентарната комисия по култура гласува на 25 април предложения за промени в директивата за аудиовизуалните медии, които целят да наложат в Интернет някои от правилата, съществуващи за телевизионни канали. Вижте нашия видеоматериал, за да научите повече.

Илюстрация: защита на личните данни онлайн        

Мерки за засилване на контрола на Интернет потребителите върху начина, по който са защитени техните лични данни, са в дневния ред на Европейския парламент. На 11 април депутатите обсъдиха с експерти как технологичният напредък в последните години трябва да бъде отразен в регулации, засягащи всички доставчици на комуникационни услуги. Компаниите трябва да гарантират неприкосновеността на данните, ако искат да им се има доверие, заяви Марю Лауристин (С&Д, Естония), която подготвя доклада на ЕП.

Вътрешният министър на Франция Матиас Фекл, на Германия Томас де Мезиер и председателят на комисията по граждански свободи Клод Мораес        

Няколко дни след терористичния акт в Лондон вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер и неговият френски колега Матиас Фекл застанаха пред комисията по граждански свободи в ЕП на 27 март, за да обсъдят проблемите на сигурността в ЕС и възможните решения. Двамата подчертаха в един глас нуждата от укрепване на външните граници, подобряване на споделянето на информация между страните-членки и засилване на мерките срещу радикализацията.

Инфографика: Разходи за отбрана        

Дублирането на въоръжение, поддържането на прекален капацитет и пречките пред чуждестранни доставчици на техника водят до пилеене на милиарди евро всяка година в сектора на отбраната в ЕС, заявява Европейския парламент в доклад, приет в пленарна зала на 16 март. Депутатите препоръчват обединяване на ресурсите и координация на планирането в ЕС. Към момента сътрудничеството в тази област е спорадично, но времената се променят.

Щракнете върху изображението, за да разгледате всички мерки, приети от Парламента в борбата с тероризма от януари 2015 г. насам        

Тероризмът не е просто един зловещ престъпен акт, а цяла поредица от подготвителни действия, които правят възможно немислимото. Онези, които планират бъдещи нападения, трябва да бъдат заловени преди самия удар и да бъдат подведени под отговорност. Европейският парламент одобри на 16 февруари директива, която криминализира редица деяния като пътуването в чужбина с цел участие в терористични актове или възхвалата им онлайн. Депутатите подкрепиха и засилване на проверките на външните граници на ЕС.

Робот в заседателна зала на Парламента        

Сигурност 
 

Роботи бяха специални гости на семинара на Европейския парламент, посветен на създаването на европейски правила за употребата им. Докладът ще бъде гласуван на пленарното заседание на 15 февруари, а авторката му Мади Делво (С&Д, Люксембург) отговори на въпроси по темата в интервю на живо за нашата страница във Facebook.