Споделете тази страница: 

Как Европа като цяло може да постигне повече в областта на отбраната с по-малко средства  

Дублирането на въоръжение, поддържането на прекален капацитет и пречките пред чуждестранни доставчици на техника водят до пилеене на милиарди евро всяка година в сектора на отбраната в ЕС, заявява Европейския парламент в доклад, приет в пленарна зала на 16 март. Депутатите препоръчват обединяване на ресурсите и координация на планирането в ЕС. Към момента сътрудничеството в тази област е спорадично, но времената се променят.

През 2016 г. ЕС самостоятелно и съвместно с НАТО одобри няколко инициативи, които отварят възможностите за постигане на ново ниво на сътрудничество в областта на отбраната. Два важни фактора в тази насока са усложнената обстановка в редица съседни страни и желанието на САЩ Европа да увеличи разходите си за отбрана. Всичко, което липсва според Европейския парламент, е политическа воля.


„Ние не призоваваме за милитаризация на ЕС“, посочи Михаел Галер (ЕНП, Германия) в пленарния дебат на 15 март относно доклада за възможностите в сферата на сигурността и отбраната. Неговият колега Естебан Гонзалес Понс (ЕНП, Испания) подчерта, че „военната интеграция ще донесе оперативни предимства“ и че държавите-членки „ще са в състояние да стартират проекти, които не могат да осъществят сами“.


Инвестирайте повече и по-ефективно, заявяват депутатите


Бюджетите за отбрана намаляха значително в годините на икономическата криза и макар че сега нещата започват да се променят, депутатите искат по-решителни стъпки. През 2016 г. Парламентът призова държавите-членки да отделят 2% от БВП за отбрана - към момента това правят само Гърция, Естония и Великобритания.


Бюджетът на САЩ за отбрана е повече от два пъти по-голям от този на всички страни в ЕС, взети заедно, посочва докладът. В същото време по оценки, цитирани от депутатите, нивото на ефективност на ЕС в сферата на сигурността и отбраната се равнява на 10-15% от ефективността на САЩ.


Фрагментирани пазари


Европейските страни традиционно отдават предпочитания на своите домашни производители и доставчици на оръжия, което обяснява защо пазарът в Европа е силно фрагментиран. Както показва инфографиката, в ЕС има 37 вида бронетранспортьори; в САЩ има само девет вида.


Като резултат от фрагментацията, европейските страни плащат по-скъпо, защото липсват икономии от мащаба. Депутатите призовават за обединяване на ресурсите и отваряне на търговете за поръчки на военна техника за доставчици от други страни в ЕС. Това би могло да спести пари, които да бъдат насочени към изследователска и развойна дейност - друга област, в която Европа изостава.

Подкрепа за по-активна роля на ЕС в отбраната по страни (щракнете, за да увеличите) 

Сигурността не е само средства за оръжия


Повече пари за отбрана не означава автоматично повече сигурност. Важни са и други аспекти като например помощта за стабилизиране на съседни страни, мерки за овладяване на миграцията и поддържането на международен ред, основан на правото. Парламентът подчерта важността на тези въпроси в своята позиция относно глобалната стратегия на ЕС.


Обществена подкрепа за повече сътрудничество


Изследване Евробарометър от 2016 г. показа, че две трети от европейците и близо трети четвърти от българите биха искали видят по-активна намеса на ЕС в областта на отбраната.