Тероризъм: Вътрешните министри на Франция и Германия искат повече сътрудничество 

 
 

Споделете тази страница: 

Вътрешният министър на Франция Матиас Фекл (вляво), на Германия Томас де Мезиер (в средата) и председателят на комисията по граждански свободи Клод Мораес  

Няколко дни след терористичния акт в Лондон вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер и неговият френски колега Матиас Фекл застанаха пред комисията по граждански свободи в ЕП на 27 март, за да обсъдят проблемите на сигурността в ЕС и възможните решения. Двамата подчертаха в един глас нуждата от укрепване на външните граници, подобряване на споделянето на информация между страните-членки и засилване на мерките срещу радикализацията.

„Нито един гражданин, нито една държава-членка, не могат да се чувстват в безопасност от терористични нападения в момента, и всички ние трябва да работим бързо и ефективно, за да преборим тероризма“, заяви Матиас Фекл в началото на дебата по повод на случилото се в Лондон.


Двамата министри настояха, че гарантирането на сигурността на външните граници е приоритет. „Само като укрепим външните граници, можем да се възползваме от свободното движение“, каза г-н Фекл.


Парламентът одобри наскоро нови правила за проверки на границите на ЕС с цел идентифициране на екстремисти, завръщащи се от бойните полета на Сирия и Ирак. Депутатите работят и по нова система за засилване на проверките на граждани на чужди страни, пристигащи в ЕС. По думите на Томас де Мезиер такава система е „предварително условие за поддържането на зоната на Шенген без граничен контрол“.


Дискусията се насочи и към въпроса за криптирането, тъй като често терористите ползват приложения, предлагащи размяна на кодирани съобщения, за да си комуникират. Френският вътрешен министър Матиас Фекл заяви, че към момента няма правна рамка, задължаваща Интернет операторите да сътрудничат при разследвания, и прикани Европейската комисия да обмисли нови законодателни предложения.


Много депутати изразиха безпокойство от слабостите в прилагането на съществуващите правила, например относно използването на данните за регистрация на авиопътници. Според Моника Холмайер (ЕНП, Германия) е важно да се подобри използването на наличните бази данни.


Хелга Стивънс (ЕКР, Белгия) изтъкна, че е необходимо разработването на мерки за превенция, особено по отношение на радикализацията.


Някои депутати подчертаха, че при анализа и споделянето на лична информация трябва да се съблюдават правата на гражданите на защита на личните данни. Биргит Зипел (С&Д, Германия) настоя, че трябва да е известно „кой ще има какъв достъп до какви данни“.