Граничен контрол: Нови правила в Шенген за проверка (видео) 

 
 

Споделете тази страница: 

Европейският парламент гласува на 25 октомври правила, които трябва да улеснят граничните проверки на пътници от страни извън ЕС в интерес на сигурността.

Новата система, наричана „вход-изход“ (Entry-Exit system), е призвана да подобри управлението на външните граници на Шенгенското пространство и да затегне сигурността. Тя предвижда замяната на подпечатването на паспорти с електронна регистрация на данни за гражданите на други държави, които влизат или излизат от зоната на Шенген.

 

Това ще направи по-лесно идентифицирането на хора, които остават по-дълго от позволеното (90 дни в рамките на период от 180 дни), и ще намали риска от документни измами и кражба на самоличността.

 

Депутатът Агустин Диас де Мера (ЕНП, Испания) обясни, че властите ще могат да използват данните в системата, за да проверяват информацията и това ще ускори отправянето на предупреждения. „Ще бъде по-лесно да предотвратим атаки като тази на коледния пазар в Берлин, когато открихме след нападението, че извършителят е използвал 15 различни самоличности“, каза той.

 

Вижте нашия видеоматериал за повече информация и научете за другите мерки, които предприема Парламента в борбата с тероризма.

Агустин Диас де Мера