Продукти в тази категория 

Вижте какво можете да направите, за да разпознаете фалшивите новини        

Ден на свободата на печата: фалшивите новини и как да ги разпознаем 
Общество 
 

На 3 май отбелязваме Световния ден на свободата на печата - фундаментален принцип за всяко плуралистично общество, който е подложен на много заплахи в съвременния свят. Подкомисията по права на човека в ЕС ще обсъди в четвъртък сутрин проблемите, породени от разпространението на фалшивите новини в социалните медии. Вижте нашия наръчник от пет стъпки как да забележите и да се предпазите от дезинформацията онлайн.

Велосипедист с чанта за доставка        

Социални права: поглед към предизвикателствата, породени от новата икономика 
Общество 
 

Равни възможности и достъп до трудовия пазар, справедливи условия на труд и адекватна социална защита са някои от принципите, които ЕС се опитва да утвърди с нова инициатива за Европейски стълб на социалните права. Европейската комисия представя плановете си в пленарната зала на ЕП на 26 април. Един от сериозните проблеми в цяла Европа са новите форми на заетост, създадени от появяващите се онлайн платформи, и правата на хората, които работят в тях.

Видеоматериал: Емисии от коли        

Скандалът с емисиите от колите: нужен е по-строг контрол, заключава ЕП 
Общество 
 

Повечето държави-членки и Европейската комисия не са свършили нужното, за да попречат на производителите на коли да манипулират тестовете за емисиите, заключава докладът на анкетната комисия на ЕП по скандала. Депутатите започнаха разследване през декември 2015 г., след като стана ясно, че Фолксваген са фалшифицирали резултатите от тестовете на своите дизелови коли. В препоръките, приети на 4 април, Парламентът предлага редица мерки за предотвратяване на подобни практики в бъдеще.

Депутатите Елена Валенсиано и Агустин Диас де Мера        

Миграционни потоци: в търсене на глобален отговор 
Общество 
 

Растящият брой мигранти в Европа е част от световен феномен: през 2015 г. 244 млн. души по света са живели в страна, различна от онази, в която са се родили, като това е ръст от 41% спрямо 2000 г. Миграционните потоци са въпрос, който изисква решения на световно ниво, заявяват депутатите Елена Валенсиано (С&Д, Испания) и Агустин Диас де Мера (ЕНП, Испания). Двамата са съавтори на доклад на ЕП за външнополитическите измерения на миграцията, който ще бъде гласуван в пленарна зала на 5 април.

Видеоматериал: Производството на палмово масло и обезлесяването        

Палмово масло: разрастването на производството има висока екологична цена 
Общество 
 

Палмовото масло се използва все по-често в храните, козметиката и биогоривата, но разрастването на плантациите има своята екологична и социална цена - то унищожава тропически гори, застрашава животински видове и поражда социални конфликти. На 4 април Европейският парламент ще гласува доклад, призоваващ за прекратяване на използването на палмово масло в биогоривата до 2020 г. и за създаване на единна схема за сертифициране на палмовото масло, продавано на пазарите в ЕС.

Видеоматериал: Демокрация онлайн        

Електронната демокрация в ЕС: Парламентът разисква потенциала и рисковете 
Общество 
 

Интернет е интегрална част от съвременното общество, но освен да четем новини и да се свързваме с другите през социални мрежи, готови ли сме да използваме електронни инструменти за участие в политиката? Според Европейския парламент новите информационни технологии дават възможност за въвличане на повече хора в демократичните процеси. Депутатите приеха на 16 март доклад, разглеждащ потенциала за насърчаване на демокрацията онлайн и евентуалните рискове от хакери.

Безопасност на храните и добри условия за животните        

Срещу измамите с храни: Парламентът одобри засилване на проверките в ЕС 
Общество 
 

Скандалът с конското месо, открито в някои храни през 2013 г., показа, че са нужни допълнителни гаранции за защитата на потребителите от безскрупулни търговци. Европейският парламент прие на 15 март правила, които затягат инспекциите по веригата на доставки на храни. В нашето видео интервю авторката на законодателния доклад Карин Каденбах (С&Д, Австрия) обяснява ползите от обсъжданите мерки.

Инфографика: Управление на отпадъците        

Отпадъци: Парламентът на път да гласува по-амбициозни цели за рециклиране 
Общество 
 

Когато става въпрос за това какво правим с отпадъците си, алтернативите се различават съществено по ефективност и въздействие върху природата. Изхвърлянето на сметище замърсява почвата и застрашава здравето; разделянето, рециклирането и повторното използване са за предпочитане. Парламентът гласува на 14 март по четири директиви, които поставят амбициозни цели за засилване на рециклирането и намаляване на депонирането. Пакетът е първа стъпка към изграждането на „кръгова икономика“.