Споделете тази страница: 

Платежен формуляр за международен превод ©BELGA-IMAGEBROKER 

Комисията по граждански свободи на ЕП разгледа на 24 септември твърденията за проникване от страна на американската Агенция за национална сигурност (НСА) в данните за банкови разплащания, които поддържа платежната система SWIFT, и възможностите на ЕС за реакция. До момента американските власти не са предоставили ясен отговор по темата. Изслушването е част от разследването на ЕП на масовото наблюдение, което осъществява НСА в Интернет.

Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом е отправила питане на 12 септември към САЩ относно твърденията. До момента обаче липсва удовлетворителен отговор.

Такова проникване в системите на SWIFT, посочи г-жа Малмстрьом, би било нарушение на сключеното през 2010 г. споразумение между ЕС и САЩ за предоставяне на данни за плащания на европейски граждани на американските власти за целите на борбата с тероризма. „Нарушение на договора може определено да доведе до спирането на неговото действие“, добави еврокомисарят.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви, че неговата организация няма „информация или доказателства, които да потвърдят или да отхвърлят твърденията, появили се в пресата относно НСА“, а Бланш Петр, главен правен съветник на SWIFT, увери депутатите, че те не разполагат с „никакви доказателства за неразрешено проникване в мрежата и данните на SWIFT“.