Споделете тази страница: 

Наградата LUX на Европейския парламент цели да отличи филми, стимулиращи дебата за ценностите и социалните теми в Европа 

Всяка година Европейският парламент присъжда наградата LUX на филми, утвърждаващи европейската кинематография и ценности. През 2013 г. бе отличен белгийският филм "Краят на омагьосания кръг" на режисьора Феликс ван Грьонинген, разказващ историята на мъж и жена, които се опитват да превъзмогнат трагична загуба. Вие също можете да гледате филмите финалисти и да изберете своя фаворит. Насладете се на европейското кино!

Освен "Краят на омагьосания кръг" ("The Broken Circle Breakdown") финалисти тази година бяха и италианско-френската копродукция „Мед“ (Miele) и британският филм „Себичният гигант“ (The Selfish Giant). Носителят на наградата се избира от депутатите в Европейския парламент с гласуване. Официалната церемония по връчването се проведе на 11 декември в Страсбург.

С наградата Парламентът се опитва да привлече вниманието към стойностни филми, които засягат актуални теми от европейския обществен дебат. Призът включва осигуряването на финансиране за изготвянето на субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз и за подготовката на версии за хора с увредено зрение или слух.

Освен това Европейският парламент организира Филмовите дни на наградата LUX, които позволяват на всички хора да гледат трите филма финалисти по киноекрани в 28-те страни от ЕС.

Макар че Парламентът определи своя фаворит, Вие също можете да гласувате за своя любим филм на уебсайта на наградата LUX или на страницата във Facebook. Един от гласувалите ще бъде избран чрез жребий и ще бъде поканен на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през юни-юли 2014 г., където ще бъдат обявени номинациите за конкурса през следващата година.


За повече подробности относно наградата за 2013 година, разгледайте нашето тематично досие (вижте линка в карето вдясно).