В посока север: Рига и Умео столици на културата през 2014 г. 

 
 

Споделете тази страница: 

Умео (горе) и Рига (долу) са европейски столици на културата за 2014 г. CC Vitorio Benedetti & BELGA/IMAGEBROKE/TPG 

Ако отдавна планирате туристическо пътуване в Северна Европа, започващата година Ви предлага още две причини да не отлагате повече - латвийската столица Рига и университетският център Умео в Северна Швеция ще бъдат европейски столици на културата през 2014 г. Те ще имат възможност да демонстрират още веднъж, че Европа е континент с богато културно разнообразие и с обща идентичност. Ето какво споделиха депутати в Европейския парламент, които познават добре двата града.

Съчетание от история и модерност


Рига е най-големият град в балтийските страни и изпълнява важни културни, промишлени, търговски и финансови функции в региона. Латвийската столица е с над 800 години история, като всеки един век е оставил отпечатък върху архитектурата.


Депутатката Инезе Вайдере (ЕНП, Латвия) в миналото е била заместник-кмет на града. Тя заявява: „Рига е място, където се смесват историята и модерното както в архитектурата, така и в произведенията на изкуството. Историческият център с неговата архитектура в стил „ар нуво“ е сред световните паметници на културата на ЮНЕСКО.“


През 2014 г. Рига ще стане домакин на най-големия конкурс за хорово пеене в света – Световните игри за хорова музика. В града се провеждат много културни събития за младите хора, а фестивали като Нощта на музеите и Бели нощи са особено популярни.


Засилване на културния обмен


Умео е първият шведски град, който получава признанието за европейска столица на културата след Стокхолм през 1998 година. Разположен на 600 километра на север от Стокхолм, градът се слави с репутацията на научен център благодарение на университета си с 34 000 студенти. Целта, която той си поставя през 2014 г., е да покаже истинското лице на Северна Швеция и да стимулира културния обмен в Европа.


В началото на 70-те години на 20-ти век настоящият евродепутат Горан Фарм (С&Д, Швеция) намира първата си работа като дипломиран журналист в местния вестник в Умео. Той бързо преодолява първоначалното си безпокойство, че се озовава „далече от цивилизацията“, като открива един млад и жизнен град.


„Оттогава често се връщам там, особено в университета, в научния парк „Уминова“ и, съвсем неотдавна, в художествения център - едно уникално струпване на програми и дейности в културната сфера. Много се радвам, че голяма част от всичко това е направено благодарение на европейското сътрудничество и финансирането от ЕС.“


Традицията за обявяване на европейска столица на културата започва през 1985 г. с Атина, като оттогава повече от 40 града са получили званието. От 2011 г. насам за столици на културата се обявяват по два града годишно от различни страни-членки.