Спокоен пристан? ЕП разисква защитата на личните данни след скандала с NSA 

 
 

Споделете тази страница: 

В безопасност ли са данните на европейските граждани? ©BELGA-EASYFOTOSTOCK 

Разкритията за следенето в Интернет събудиха отново притесненията за неприкосновеността на личните данни на европейците и поставиха под въпрос ефективността на сключените договорености по темата. ЕС има споразумение със САЩ за защитата на данни на европейски граждани, които се управляват от американски компании. На 15 януари от 17:30 часа българско време ЕП ще разисква с Комисията и Съвета бъдещето на това споразумение, носещо наименованието „спокоен пристан“. Гледайте пленарния дебат на живо.

Какво представлява споразумението между ЕС и САЩ за личните данни?


Споразумението „спокоен пристан“ (Safe Harbour) е подписано през 2000 г. и изисква от американските компании да се съобразяват с принципите на ЕС за неприкосновеност на личния живот, когато боравят с данни на европейски граждани, дори и ако данните се обработват извън САЩ. Целта на споразумението е да гарантира адекватно ниво на защита при прехвърлянето на данни от една страна в друга. То кара американските компании да удостоверят сами, че спазват правилата.


Какъв е залогът?


В ЕС в момента има сериозни опасения, че споразумението е неефективно предвид на скандала около дейността на американската Национална агенция за сигурност (NSA). Комисията по граждански свободи гласува препоръка действието на договора да бъде преустановено. В същото време департаментът по търговията на САЩ отхвърля критиките. Пленарният дебат в сряда следобед е възможност да се чуят позициите и на трите основни европейски институции по темата.