По-малко вредни отпадъци: ЕС ограничава използването на пластмасови торбички 

 
 

Споделете тази страница: 

Достъп до инфографиката:   
       
Среден брой използвани пластмасови торбички (за еднократна и многократна употеба) на човек за година в страните от ЕС през 2010 г. Данните за страните, обозначени със звездичка (*), се основават на оценки. 

Средният европеец използва до 200 пластмасови торбички на година, като повечето се хвърлят след еднократна употреба. Частиците, от които те са съставени, се разграждат бавно и могат да замърсят водите или хранителните вериги. За да бъдат намалени рисковете, ЕС се готви да ограничи използването на такива торбички. Евродепутати и Съветът договориха подробностите и на 31 март комисията по околна среда в ЕП ще гласува по постигнатото споразумение. Пленарният вот се очаква през април.

Проследете заседанието на комисията на 31 март от 16 часа българско време и разгледайте нашата графика за използването на пластмасови торбички в ЕС.


Съгласно споразумението между Парламента и Съвета, страните от ЕС ще трябва да изберат един от два подхода за ограничаването на употребата им:


1)      да намалят броя на използваните леки пластмасови торбички до 90 на човек за година до края на 2019 г. и до 40 до 2025 г.

2)      да сложат край на предоставянето на безплатни пластмасови торбички в обектите за продажба до края на 2018 г.


Отражение за околната среда


Всяка година 8 милиарда пластмасови торбички се изхвърлят в ЕС, като те замърсяват сушата и водите. Пластмасовите частици могат да навлязат в животните, а оттам – и в хранителната верига. В океаните се формират огромни острови от пластмасови отпадъци, като най-големият е в Тихия океан.


Биоразградими торбички?


Някои пластмасови материали се наричат „оксо-биоразградими“ от техните производители. В тях са включени добавки, обикновено метални соли, които ускоряват окисляването и разпадането на торбичките на малки частици, които са невидими за човека, но въпреки това замърсяват природата.


Новите правила дават възможност на Комисията да определи правила за етикетирането на такива продукти и да проучи как да се ограничи употребата им.

Снимката е дело на един от финалистите в нашия фотоконкурс за 2014 г. за гостуващ фотограф © 2009 György Gáti www.gatifoto.com 
Access to video: Океан от пластмаса 
       
Плували ли сте сред пластмасови торбички? Някои страни се справят добре с ограничаването на употребата им, а други изостават. Вижте как Европа се опитва да създаде стимули за промяна.